Liksom Fazers mignonägg är en del av barndomen så är också den traditionella pashan som min ryska farmor brukade tillaga en del av den. Rena kaloribomben, men sådant tänkte ingen på. Och den är inte precis någon snabb & lätt-rätt heller, den tar två dagar att göra. Men den är himmelskt god!
Recept
3 burkar kvarg (750 g)
3 äggulor
2 dl socker
110 g smör
1 liten burk smetana
75 g skållad, mald mandel
50 g vaniljsocker
50 g korinter
Rör äggulorna med hälften av sockret. Rör smöret med resten av sockret. Blanda allt med kvarken, tillsätt mandel, vaniljsocker, korinter och smetana. Värm upp massan i kastrull tills den sjuder. Rör flitigt under upphettningen. Låt svalna och häll smeten i en pashaform klädd med fuktig gasväv. Stjälp upp pashan följande dag och dekorera med färsk frukt.
Och så här kan en form för påskpasha ut. Just denna typ är tillverkad av fångar på Åbo fängelse och kostar 14 euro (ca 135 kronor).
Läs även Påsk 1: Mignonägg.