Birgitta Elfström, beslutsfattare, Migrationsverket
Foto: Merit Wager
Under vinjetten "Gästblogg" bjuder jag in människor att skriva, som inte själva bloggar men som jag tror eller vet har något att säga. Här är en blogg från Birgitta Elfström, mellanösternexpert och beslutsfattare på Migrationsverket och medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rapporter från Israel/Palestina här.
Är en omorganisation alltid den bästa lösningen när det gäller att komma tillrätta med höga balanser? Det tycks många tro och särskilt många på Migrationsverket där jag jobbar. Ständigt och jämt har vi omorganisationer med nya arbetsrutiner. Budgeten står i främsta rummet. Budgeten måste hållas. Det är inte lika noga med att se till att personalen gör ett effektivt och rättssäkert jobb. Bara ärendena avgörs snabbt så att budgeten hålls.
Alla skall jobba med alla länder. Hur är en sådan skapad som kan hålla sig à jour med politiken i alla världens länder? Jag kan det definitivt inte. Det är helt otänkbart. Men det tycks inte vara viktigt att praxis skall hållas samman och att vi fattar rätt beslut i rätt tid. Budgeten får inte överskridas. En uträkning säger att vår asylenhet måste avgöra 45 ärenden i veckan till årets slut. Men 45 ärenden kan resultera i endast tre beslut om det rör sig om stora barnfamiljer? Det går relativt snabbt men jag har ändå avgjort 45 ärenden. Men tänk om jag bara får ärenden som rör ensamma män från ex. Iran? Då tar det flera veckor att avgöra 45 ärenden. Det är statistiken som ledningen är intresserad av och inte innehållet.
Vår verksgemensamma praxisenhet har slagits i spillror men inget har kommit i dess ställe. Det är skralt med analyser och utvärderingar av gjorda insatser. Tänk om en hjärtläkare aldrig skulle utvärdera gjorda insatser utan bara säga att "idag har jag har opererat sju patienter" och ingen skulle var intresserad av om patienterna överlevde operationen!
Idag sa min chef att det är ungefär lika mycket medel avsatta i nästa års budget till offentliga biträden (8 miljoner) som till samtliga kostnader för Migrationsverkets lokalhyra och personalkostnader för asylärenden (10 miljoner). Jag har själv inte kontrollerat dessa siffror. Grattis, säger jag till alla offentliga biträden, ni är vinnare! På oss som ska ta beslut satsas det knappt något alls, för att vi ska kunna vidareutveckla oss i vårt jobb. Jag har genom åren ofta tagit pengar ur egen ficka till detta, annars skulle jag inte klara av mitt svåra jobb. Men ju mindre vi vet desto snabbare kanske vi kan fatta beslut så att budgeten kan hållas…
Jag vädjar till regeringen att ge oss förutsättningar för att klara av vårt uppdrag!
För flera gästbloggningar, se under Be my guest i högerspalten!