Våra uppvaktningar gav relativt snabbt resultat. Efter några månader fick vi besked om att Rikspolischefen beslutat att en inspektion ska göras på det här området och att den ska vara klar den 15 november i år. Justitieminister Thomas Bodström skriver i ett svar på en fråga från riksdagsledamoten Henrik S. Järrel "om eskortrutiner vid verkställighet av avvisningar" bland annat följande:
"Polisen, som ligger inom mitt ansvarsområde, har vissa uppgifter som rör verkställighets- och avvisningsärenden.
Vi talar här om människor i en mycket påfrestande och svår situation. Det är därför angeläget att regeringen och myndigheterna ägnar dessa frågor uppmärksamhet vilket vi också gör.
Rikspolisstyrelsen har nyligen beslutat om en inspektion som ska följa upp polisens arbete med utlänningsärenden."
(Dnr Ju2005/6166)
Våra rapporter och den kritik vi fört fram vid möten med höga chefer inom RPS och statssekreteraren på justitiedepartementet har således burit frukt. Det hälsar vi med stor tillfredsställelse. Nu återstår att se vad som kommer ut av den inspektion som pågår som bäst. Vi har sett fram emot den och hoppats att den ska göras av opartiska människor med kunskap och kompetens både vad gäller humanitet och juridik, d.v.s. att även utomstående personer ska ingå i den grupp som ska göra inspektionen, exempelvis någon fristående jurist. Att enbart poliser utreder Polisen är inte vad vi hade hoppats på. Nu verkar det ändå bli just så. Men jag kommer själv att träffa de två "inspektörerna" om två veckor för att till dem lämna mina synpunkter och åsikter på det här området och tills jag vet hur inspektionen gjorts och vad den kommit fram till, lever jag under devisen "benefit of the doubt".