Migrationsverket logoMigrationsverkets system för att ta emot flyktingar håller på att falla i bitar. Verkets chef Dan Eliasson varnar för den ohållbara situationen. Han kräver att polisen blir effektivare på att tvångsutvisa asylsökande. Han vill dessutom att regeringen utövar politiska påtryckningar mot länder som inte vill ta tillbaka sina medborgare.

Det är fullt på landets flyktingförläggningar. I Helsingborg talar kommunledningen om en nödsituation och förbereder för att placera familjer på madrasser i sovsalar. På flera håll i landet får asylsökande bo tillfällig på vandrarhem och motell.

"Ska vi få ett bra avslut på asylprocessen, måste människor som får avslag på sin ansökan och som inte har rätt till skydd i Sverige, åka hem. Gör man inte det skapas ett bekymmer för oss", säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Det är ett växande problem att asylsökande som inte fått uppehållstillstånd ändå blir kvar i Sverige och bor kvar på Migrationsverkets förläggningar, säger Dan Eliasson.

Ungefär 17 00 människor, som inte har rätt att stanna i Sverige, bor ändå kvar på verkets förläggningar.

Dan Eliasson vädjar alltså nu om hjälp – på samma sätt som också jag har gjort men inte kommit någonvart – från regeringskansliet och utrikesförvaltningen. Givetvis måste länder (de flesta gör det också ta emot sina egna medborgare och givetvis måste de som i flera instanser inte befunnits ha skäl att stanna här resa tillbaka.

Att 17.000 människor "väljer" att stanna kvar och bo på förläggningar (som kostar stora pengar, dessutom måste de ju äta och ha kläder), är inte acceptabelt. Accepterar Sverige det så har Sverige inte längre kvar något fungerande asylsystem – frågan är om vi har det ens i dagsläget. Med Migrationsverkets redan nu befintliga "avarbetningsgrupper" och snart tvåveckorsbehandlingar av enbart irakiska asylansökningar är rättvisan och likabehandlingen av alla asylsökande redan helt satt ur spel.

Hur man ska kunna försvara asylrätten i ett sådant kaos som nu råder på det här området är en fråga att ställa sig. Självklart ska människor ha rätt att söka asyl men frågan är hur "asylrätten" ser ut i Sverige idag? Vad är det för "asylrätt" vi ska försvara? Att alla ska få stanna kvar oavsett vilket beslutet blir? Behöver vi då ett mångmiljardslukande migrationsverk och flera migrationsdomstolar? Alltså om deras beslut ändå inte betyder något? Frågor som man måste tänka på och inte välja bort bara för att de är besvärliga.

Läs mer bland annat på SR Ekot och DN.