En text i en serie texter som kommer att publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt (!) sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.
Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln på Dagens Nyheters sajt.
Den svenska opinionen har svängt kraftig när det gäller flyktingfrågor, visar en undersökning från DN/Ipsos. Andelen som vill ta emot betydligt färre flyktingar har fördubblats sedan 2015, från 20 till 41 procent.
– Det är en dramatisk förändring, säger statsvetaren Marie Demker.
Så rörigt och okontrollerat och utan krav på styrkt identitet eller ålder eller ens nationalitet som asylinvandringen skett och sker till Sverige – och i sådana mängder att det svenska samhället, skattebetalarna, inte klarar av det – så är det här resultatet av opinionsundersökningen inte på minsta sätt förvånande. Förvånande är snarare att inte andelen som vill se färre asylsökande är ännu större. Men det lär den med absolut största tänkbara sannolikhet vara i nästa mätning. Notera att jag skriver ”asylsökande”, för det är de som menas, trots att opinionsinstitutet Ipsos och tidningen Dagens Nyheter talar om ”flyktingar”.
I 22 års tid har jag varit engagerad i migrationsfrågor varav ca 15 år som asylombud och rådgivare åt asylsökande, arbetskraftsinvandrare, adopterade och svenskar som gift sig med utomeuropéer. Under alla dessa år har jag försökt – pedagogiskt och tålmodigt – få journalister och andra som talar och skriver och agerar på området att använda korrekt vokabulär. Det har, efter drygt två decennier, visat sig vara omöjligt. Därför blir även den här opinionsundersökningen också synnerligen otydlig och inkorrekt. Tyvärr.
Ipsos/DN frågar:
Bör Sverige ta emot fler eller färre flyktingar?
Kommentar: Vad menar de med den frågan? Menar de egentligen ”asylsökande som tar sig till Sverige eller menar de kvotflyktingar? Om de menar kvotflyktingar, varför finns inte frågealternativet ”eller lika många som nu” utan enbart ”fler” eller ”färre”? Vad är det respondenterna svarar på, egentligen?
Ipsos/DN frågar:
Är invandring i huvudsak bra eller dåligt för Sverige?
Kommentar: Vad menar de med den frågan? Vilken sorts ”invandring” talar de om:
Arbetskraftsinvandring av personer från EU som har utbildning och kunskaper, liknande värderingar som vi har (haft) i Sverige som kommer hit för att arbeta och försörja sig själva och som snabbt integreras i samhället?
Arbetskraftsinvandring från utomeuropeiska västländer som har utbildning och kunskaper, liknande värderingar som vi har (haft) i Sverige som kommer hit för att arbeta och försörja sig själva och som snabbt integreras i samhället?
Arbetskraftsinvandring från utomeuropeiska länder med helt andra samhällssystem och ”värdegrunder” och utbildningar som inte är jämförbara med dem i Sverige och andra västländer och som inte självklart ens vill integreras i samhället?
Flyktinginvandring via flyktingkvoten med äkta flyktingskäl? Personer som inte kan återvända till sina hemländer av olika skäl och som – även om de kommer från utomeuropeiska länder med helt andra samhällssystem och ”värdegrunder” och inte har utbildningar jämförbara med dem i Sverige – har anledning att försöka anpassa sig till och integreras i det land som ger dem flyktingstatus och skydd?
Asylinvandring av personer som Sverige till absolut största delen inte har en aning om vilka de är, varifrån de kommer, hur gamla de är eller vilken nationalitet de har? Bland dem finns terrorister, kriminella, bedragare och många människor som helt enkelt har hört att Sverige erbjuder ett liv med ”all inclusive” utan att man de facto tvingas lyfta ett finger om man inte vill. Personer som inte har någon större anledning att anpassa sig och integreras eller ens lära sig svenska. Personer som efter bara fyra år får svenskt medborgarskap utan att veta något om landet, dess historia, lagar, värderingar och utan kunskaper i språket.
Kommentar: Så vilka av dessa menar Ipsos/DN när de ställer frågan ”Är invandring i huvudsak bra eller dåligt för Sverige?” Det framgår absolut inte, alltså vet människor inte vad de svarar på.
Ipsos/DN frågar:
Fungerar integrationen i Sverige bra eller dåligt?
Kommentar: ”Andelen som anser att integrationen fungerar mycket dåligt, skriver DN, ”har fördubblats på tre år, från 19 till 39 procent”. 76 procent är ganska eller mycket kritiska medan endast 7 procent anser att integrationen är välfungerande.
Ipsos/DN:
Bland centerväljare är det 1 av 5 som vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Motsvarande siffror för Moderaterna är nästan 4 av 5. Skillnaderna är nästan lika tydliga mellan Socialdemokraternas och Miljöpartiets sympatisörer. Bland MP-väljarna vill 19 procent ha en stramare flyktingpolitik, jämfört med 55 procent för S-väljare.
Kommentar: Centerpartiet och Miljöpartiet sticker ut. Hur två partier med så vitt skild syn på asylinvandringen som Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan sitta i samma regering är en gåta. Centerpartiet hör på det här området inte till Alliansen utan går åt det miljöpartistiska hållet. Viktiga saker att tänka på väljarna den 9 september.
Slutkommentar: Nog måste det väl gå att hitta någon i Sverige som kan formulera begripliga opinionsmätningsfrågor på asyl- och migrationsområdet? Någon som kan använda korrekta benämningar, använda en korrekt vokabulär? Eller vill man inte ha svar, därav de oklara och flummiga frågorna?
© denna sajt. Vänligen länka till originalinlägget vid ev citat.