En text i en serie texter som kommer att publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.

Sverige blir allt bisarrare i jämförelse med länder som det tidigare liknat. Idag befinner sig Sverige i en helt egen klass för sig, ett land olikt alla andra. Det känns inte som en stabil stat utan mer som “ett geografiskt område beläget mellan Norge och Finland”, på många områden mycket annorlunda än de nordiska grannländerna och inte heller likt något land i hela EU.

Klicka på textrutan för att läsa hela artikeln.

Ur texten:

Migrationsöverdomstolen har nu meddelat prövningstillstånd i två mål om uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen. Handläggningen sker med förtur och påbörjades redan igår.

Detta meddelades den 1 augusti och samtidigt har man från Sverige dagen innan, den 31 juli – alltså utan att invänta beslut från sitt eget lands högsta instans – vänt sig till EU-domstolen för att få hjälp att tolka just sitt eget lands domar. Inte undra på att det är svårt att det blir allt svårare att se det geografiska område vi befinner oss i som en stat som andra, när pinsamheterna och det de skyldiga ofta skyller på: ” naivitet”,  upprepas gång på gång på gång.

Läs också texten Val 2018. En svensk domstol ber alltså EU om hjälp för att få veta hur en svensk lag, underkänd av experter  i Sverige men inte prövad i högsta instans, ska tolkas. – 1 augusti, bland annat:

Migrationsöverdomstolen har ju inte prövat den så kallade gymnasielagen än. Kanske är det något som är annorlunda i det här fallet, något jag missat? Kanske går det ändå faktiskt att begära förhandsavgörande, så som sägs i artikeln? Men varför skulle EU-domstolen föregå den högsta instansen i Sverige, Migrationsöverdomstolens avgörande? Den har ju meddelat att den ska ta upp frågan. Obegripligt och åtminstone som jag ser det: mycket pinsamt för den svenska regeringen och dess hänga på-partier Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Kommentar: Uppgiven gest i form av armarna uppslängda i luften och en djup suck.

 

© denna sajt.