Migrationsöverdomstolen har återkallat ett permanent uppehållstillstånd för en man som haft sådant tillstånd i Sverige i mer än fyra år. Beslutet är praxisbildande och ger vägledning för hur de lägre instanserna Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska förfara när det gäller personer som förtigit relevanta fakta och som under relativt långa perioder vistas i sitt hemland.
Personer som snabbt återvänder till de länder som de påstått sig ha asyl- eller skyddskäl gentemot har knappast behov av – eller rätt till – uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillstånd ska inte beviljas dem som lämnar osanna och bedrägliga uppgifter eller utelämnar relevanta fakta, som inte har faktiska asyl- eller skyddsskäl. I Migrationsöverdomstolens vägledande beslut i det enskilda ärendet anges följande:
De ofta återkommande besöken i hemlandet ansågs dock visa på en stark anknytning dit. Anknytningen till Sverige bedömdes som relativt svag med hänsyn till levnadsomständigheter och familjeförhållanden. Synnerliga skäl för en återkallelse ansågs därmed finnas.
———-
Hans anknytning till hemlandet är fortsatt stark, genom att han företagit många resor dit. Han har under tiden han haft uppehållstillstånd i Sverige fått en dotter i hemlandet. Han har starkare anknytning till hemlandet än till Sverige. Att han har anställning, hyr en bostad, varit sjuk och lämnat in flera vädjanden uppväger inte ovanstående. Det finns ingen dokumentation i målet som stödjer att han skulle tala flytande svenska. Sammantaget är anknytningen till Sverige så svag att synnerliga skäl för återkallelse föreligger.
———-
Utlänningen har visserligen haft uppehållstillstånd och varit folkbokförd i Sverige men i realiteten vistats i något annat land under långa perioder och därför inte fått någon närmare anknytning hit.
Migrationsöverdomstolen har varit tydlig i sitt beslut. Man ska inte kunna få permanent uppehållstillstånd för att man tycker att det är trevligt och bekvämt med tillstånd i Sverige medan man samtidigt reser till landet man flytt ifrån. Det är nästan lika viktigt att svenska myndigheter återtar tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd som missbrukas och uppenbart beviljats på oriktiga grunder, som att de utan alltför lång väntetid beviljar personer uppehållstillstånd som genom bevis och/eller stark trovärdighet anför – och har – starka skäl att få skydd .