Jag skrev den 12 mars texten Statsepidemiologen: “Det finns ju en aspekt i det här som liksom här handlar om jämlikhet och lite såna aspekter också.”, läs den först!

Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Svenska Dagbladets sajt.

Idag, den 14 mars, har Olof Ehrenkrona skrivit en ledartext i Svenska Dagbladet, där han tar upp samma sak som jag skrev om, och som även riksdagsledamoten Hanif Bali twittrade om. Ehrenkrona skriver bland annat:

För att försäkra mig om att jag inte hade missförstått honom bad jag honom ringa upp mig, vilket han omedelbart gjorde. Jodå, det var så han hade menat. Jämlikheten var en aspekt att ta med i bedömningen. En annan kanske skulle ha tänkt att det blev några färre vektorer på arbetsplatserna men att deras jobb ändå blev utfört. Men inte statsepidemiologen som tydligen har ytterligare en agenda. En ideologisk, vars yttersta mål är att i en perfekt värld löper alla samma risk att bli smittade. Samma statens ämbetsman förklarade häromdagen att vi svenskar hade svårt att hantera risker.

Kommentar: Inte undra på att det är många som kritiserar Anders Tegnell, som i den grava, nationella farans stund kommer med i sammanhanget malplacerade ideologiska uttalanden. När till och med regeringen vid sin mycket allvarliga pressträff den 13 mars starkt tryckte på allas vårt ansvar, varje persons eget ansvar, då kommer statsepidemiologen dragande med dumheter som väcker berättigade frågor kring hans lämplighet som talesperson i dessa frågor.

I inlägget som länkas till i den allra första meningen i den här texten, finns en länk till det avsnitt av intervjun med Tegnell i Expressen TV, där var och en själv kan lyssna på honom i ett av hans många kritiserade uttalanden, nämligen just det ovan nämnda.

Den som vill lyssna på någon som är klar och tydlig och inte för in någon politisk ideologi utan enbart faktabaserat informerar om läget, kan lyssna på Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare åt WHO:

Klicka på bildrutan för att se inslaget i TV4.

Kommentar: Viktigt är givetvis också i allra högsta grad det ansvar vi själva har. Ansvar och skyldighet att följa vad som sker, ta till oss information från olika källor som vi bedömer vara relevanta och trovärdiga och vara försiktiga med falska mejl och Facebookuppdateringar. Och att – i den mycket allvarliga situation som råder – iaktta största möjliga försiktighet gällande både oss själva och våra medmänniskor. Det är så självklart att de inte borde behöva sägas. Och för att förstå det, behövs ingen ideologisk statsepidemiolog.

© denna sajt.