Tiina Kantola skriver igen från regionen Kurdistan i norra Irak. Hennes tidigare texter finns här, och här är hennes hemsida. På min blogg ger hon glimtar ur sitt liv och om sina intryck av hur det är att leva och arbeta i Erbil, norra Irak (irakiska Kurdistan). Denna gång handlar det om Kurdistan/Sverigeföreningen.

Kurdistan/Sverigeföreningen har inlett sin verksamhet i Erbil

Sverige och irakiska Kurdistan förstärker sina band ytterligare. Som den svenske utrikesministern uttryckte det i sitt tal vid invigningen av det svenska honorärkonsulatet i den kurdiska regionens huvudstad Erbil den 25 februari i år: ”Det finns ett litet Kurdistan i Sverige, och vi tänkte etablera ett litet Sverige i Kurdistan”.

Det sker på flera fronter och underlag saknas inte. Var och varannan dag blir jag tilltalad på svenska ute i stadsvimlet av kurder som är på hembesök här, eller nyligen har flyttat tillbaka hit. Många av de affärer där jag handlar ägs av svenskkurder, så jag brukar samtala med dem en stund för att upprätthålla deras ”andra modersmål”. Familjerna i Kurdistan får besök av sina släktingar från Sverige i en aldrig sinande ström. Många går med drömmar om att flytta tillbaka så fort de får jobb här. För välutbildade människor med internationell erfarenhet finns det alltid jobb.

I maj 2008 grundades den partipolitiskt och religiöst obundna Kurdistan / Sverigeföreningen, vars målsättning är

att bilda ett nätverk mellan Kurdistan regionen och Sverige, för att öka kunskap och förståelse, och skapa samhörighet och gemenskap mellan dem, och att aktivt medverka för den demokratiska processen i Kurdistan-regionen.

Nu i april 2010 kunde äntligen aktiviteterna komma igång och styrelsen väljas.  Årsmötet nu i april kunde efter omröstning fastställa föreningens officiella namn till Kurdistan/Sverigeföreningen. Föreningens ordförande är svenskkurden Asos Shafeek och jag själv anförtroddes uppgiften som sekreterare.

För att driva verksamheten inrättade styrelsen vid sitt konstituerande möte också ett antal utskott och utsåg ansvariga för dem. Utskotten är de organ som planerar, leder och genomför föreningens olika sakområden. Eftersom nästan två år har förflutit sedan grundandet av föreningen, har många idéer hunnit mogna och medlemmarna har skaffat sig en klar uppfattning om vilka verksamheter föreningen behöver fokusera på.

Utskotten är: Socialt utskott, Akademiskt utskott, Kultur- och aktivitetsutskott, Utbildningsutskott, Utskott för kunskapsöverföring, Affärsutskott och Stadgeutskott.

Kurdistan/Sverigeföreningen är öppen för alla, men särskilt intressant för dem med intresse för Sverige och Kurdistan. Mötesspråket är svenska, men det är klart att mina föreningskollegor ibland brister ut i en livlig debatt på kurdiska. Då är det inte lätt att hänga med i svängarna, men å andra sidan behärskar ju alla kurder både svenska och kurdiska, så översättningshjälp saknas inte!