Klicka på textrutan för att läsa hela texten på Folkbladets sajt.
Kort ur texten:
Inför den kommande vaccinationskampanjen behövs en mer tydlig ordergivning och mer klara besked. De extremt, och i mina ögon mycket förbryllande, höga svenska dödstalen i Covid-19, de utdragna problemen med testning och smittspårning och höstens tilltagande ansvarsbråk mellan stat/regering och regionerna kan inte nu få följas av ett vaccinationsfiasko. Problemen indikerar att det på många platser i staten och ute i regionerna saknas rätt kompetens för att leda den ”logistiska utmaning” som bred och effektiv testning, smittspårning och vaccination innebär. Regeringens vaccinationsplan behöver tydligt och klart visa vem som har ansvar att göra vad när och hur.
Rubriken på Widar Anderssons ledartext är ”Sverige har inte råd med ett vaccinationsfiasko”. Nej. Men Sverige borde inte ha haft ”råd” att låta över 7000 människor (4 december) dö i Covid-19 heller. Medan antalet dödsfall i Covid-19 samtidigt i Danmark är 858, i Finland 408 och i Norge 353. Siffrorna kommer från ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control.
Samma dag och enligt samma källa är antalet bekräftade coronafall i Sverige 272.643 medan motsvarande antal i Danmark är 85.140, i Finland 26.442 och i Norge 36.968. Inte hade Sverige ”råd” heller att låta smittan spridas så vansinnigt mycket mer än i de nordiska grannländerna. Ändå spreds den till långt över en kvarts miljon människor.
Så att vaccinationshanteringen ska fungera bättre är ytterst svårt, ja faktiskt så gott som omöjligt att tro. Tiden får utvisa.
Klicka på bildrutan för att lyssna på podden.
Här kan man lyssna på vad DNs chefredaktör Peter Wolodarski tyckte när han den 3 december intervjuades i finlandssvenska Nyhetspodden under rubriken: ”Har Sverige lärt sig av sin coronakatastrof?” av Johannes Taberman. Inehållet presenteras så här:
Sverige har trappat upp kampen mot coronan, men har man verkligen slopat den svenska strategin? Och har Anders Tegnell nu störtats från coronatronen? DN:s chefredaktör Peter Wolodarski ser fortfarande en risk för att Sveriges fatala coronamisstag kan upprepas. Det är nu Sverige måste välja rätt väg för att undvika en potentiell tredje våg, säger Wolodarski som gästar Nyhetspodden.
Klicka på textrutan för att läsa hela texten på Svenska Dagbladets sajt.
Ur texten:
Tills vidare får vi utgå från att det finns säkra och effektiva vacciner också i Sverige en bit in på det nya året. Två frågor måste då ha fått ett svar. Hur snabbt kan vi vaccinera befolkningen och hur ska ordningsföljden se ut mellan olika kategorier? Men redan innan dess måste regeringen ha försäkrat sig om att det finns en fungerande logistik för vaccineringen.
Hanteringen av pandemin har under de gångna tio månaderna visat på ett förfärande exekutivt underskott i staten. Det gäller regeringen och dess myndigheter. Vi klarade inte förberedelserna för den första vågen, misskötte smittspårningen under pandemins förlopp och togs med överraskning av den andra vågen.
I Finland är man väl förberedda – och har också hanterat hela coronapandemin på ett föredömligt proaktivt, inte reaktivt, sätt. Med regeringen vid rodret som fattat snabba beslut och kommunicerat tydligt med folket. Naturligtvis med hjälp av experter, men det är regeringen, ministrarna, som lagt uppstrategin, fattat beslut, kommunicerat med folket. Stått vid rodret, alltså. Inte någon myndighet.
Klicka på textrutan för att lyssna på information på Svenska yles sajt den 3 december.
Under rubriken ”Social- och hälsovårdsministeriet samt THL reder ut coronasituationen och vaccineringsprocessen och hurudant läget är inom intensivvården” (tydligt och klart simultantolkat till svenska) informeras folket i den här sändningen från den 3 december om läget och framtida planer under drygt 50 minuter. Lyssna gärna!
Det sägs att:
The best predictor of future behaviour
is past behaviour.
Om det ligger det minsta i det så blir resultatet katastrofalt också på vaccinationsområdet i Sverige. Man kan bara fåfängt hoppas att dessa ord ska visa sig inte alls stämma denna gång.
© denna sajt. Vid citat ur texten, vänligen länka till detta inlägg.