Följande inlägg skrev jag på min Facebook-sida. Om den så kallade plastbärkasseskatten som krystats fram av regeringen.

Jag är inte så bra på det där med plastbärkassar och vilken ohyggligt förödande skada de tycks orsaka i Sverige om man inte beskattar dem, och hur ofantligt liten skada de – i konsekvensens namn – alltså orsakar om man däremot beskattar dem kraftigt. Eftersom jag inte alls förstår mig på tankegångarna kring den här, som jag tycker, ytterst märkliga skatten så undrar jag om bärkassar som dessa kommer att beskattas och i så fall varför:

coop = “Gjord av sockerrör för miljöns skull”.

ICA = “Denna kasse är 100 % komposterbar!”

Lidl = “Den här påsen är tillverkad av återvunnen råvara för miljöns skull.

För mig låter det som om ingen av dessa kassar är “farlig för miljön” och allra minst ICAs. Om den är “100 % komposterbar”, alltså inte 60, 85 eller 98 %, då ska den väl inte beskattas såsom miljöfarlig? Eller? Jag förstår inte.

Klicka på textrutan för att läsa texten på Ny Tekniks sajt.

Det här verkar vara en lika snabbt hoprafsad lag som den så kallade Nya gymnasielagen! Och lika feltänkt. Eller är det så att jag är för okunnig på plastbärkasseområdet för att begripa varför kassar som, om jag förstått det rätt, knappast orsakar någon miljöskada, ska beskattas tungt? Och vad ska folket, alla miljoner människor i Sverige som producerar en ofattbar mängd sopor varje dag, slänga dem i? Papperskassar? Som går sönder i botten av matavfall. Hur många fler träd måste fällas, skogar skövlas för att ersätta de nuvarande smidiga plast- och sockerrörskassarna, som fungerat utmärkt just som soppåsar? Hur många blir förresten arbetslösa om dessa kassar inte längre tillverkas?

Ursäkta min okunnighet, mina tankar och frågor kanske är väldigt naiva, blåögda. I så fall är det för att jag inte såg den komma, den stora faran med bland annat 100 % komposterbara bärkassar.

Texterna på kassarna syns om man förstorar bilderna genom att klicka på dem.

 

 

 

 

Här kan Lag om skatt på platsbärkassar, SFS 2020:32, läsas. Klicka på textrutan för att komma till texten.

 

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen  länka till originalinlägget.