Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela texten.
Den 4 januari skrev Gunnar Nordmark, ordförande för Liberalerna i Kronoberg på Dagens Samhälles sajt. Ur texten bland annat:
Barn och unga som var under 18 år då de sökte asyl bör beviljas uppehållstillstånd, om de inte fått besked om sin ansökan inom ett år.
Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela texten.
I min kommentar, publicerad den 8 januari, påpekar jag bland annat det som anges i rubriken och:
Asyllagstiftningen – utlänningslagen – ska inte göras till ett godtyckligt lapptäcke. Att ”värna asylrätten” innebär att lagar och regler stiftade i demokratisk ordning följs och att de kommuniceras på ett tydligt sätt till dem som söker asyl eller skydd här. Att lång väntetid på beslut inte är asylgrundande. Att när det kommer 162 877 asylsökande personer, varav 35 369 som säger sig vara minderåriga, till ett litet land nästan alla på en gång, då tar det tid att fatta beslut i varje enskilt ärende. Och att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej.
Nordmark skriver också:
Migrationsverket bör se över hur man avgör vilka länder som är ”säkra”. Det måste skapas en ordning där Migrationsverkets bedömning bättre stämmer överens med och har samma grunder som UD:s och internationella humanitära organisationer.
Här rekommenderar jag läsning av texten Finland. Asylsökande kan återsändas till osäkra länder, finländare rekommenderas inte att resa dit – 21 maj 2016. Kort den om skillnaden mellan Utrikesministeriets resråd till finländare och Migrationsverkets bedömning av möjligheten för asylsökande som fått avslag att återvända till Afghanistan:
Flora Kuparinen, som leder kris- och biståndsteamet säger, att Migrationsverket och Utrikesministeriet gör bedömningar om två helt olika saker.
– Migrationsverkets bedömningar rör personer som bor eller har bott i länderna, för vilka kulturen är bekant. De talar landets språk och avviker inte från majoritetsbefolkningen.
Utrikesministeriets reseråd riktar sig till vanliga finländska resenärer som inte känner till lokala förhållanden. Det är mot dem vi försöker uppskatta säkerhetsrisker, säger Kuparinen.
Också Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio påpekar att det riktas andra hot mot västerländska resenärer än mot den lokala befolkningen:
I till exempel Mogadishu kan en somalier utan problem röra sig fritt, men om jag skulle resa dit så skulle jag kunna kidnappas.
Utrikesministeriet nämner också särskilt i sina reseråd till samtliga tre länder (Afghanistan, Irak, Somalia) att det finns ett kidnappningshot mot västerlänningar.
Jaana Vuorio, Migrationsverket, berättar som exempel att personal vid det svenska Migrationsverket tvingades vidta omfattande säkerhetsåtgärder när de reste till Irak på tjänsteresa.
– I Bagdad tvingades svenskarna betala 10.000 dollar per dag för pansarbilar och beväpnade vakter.
Nog måste man väl även i Sverige kunna inse att resråd till svenskar är något helt annat än migrationsmyndighetens bedömning av huruvida en person utan asyl- eller skyddsskäl kan återvända till sitt medborgarskapslag?
Läs också texten Åldersbedömning. Det är en skandal att de så kallade ansvariga inte tagit till sig vad experter på området varnat för och som kontinuerligt, tydligt och noggrant rapporterats med länkar och citat här, på denna sajt. – 16 december 2017. Kort ur texten:
I Sverige görs i dag två undersökningar för att avgöra om en person är under eller över 18 år. En röntgenundersökning av visdomständer och en magnetkameraundersökning av knäled. Resultat från dessa undersökningar ligger sedan till grund för Rättsmedicinalverkets åldersbedömning av personen.
Andreas Schmeling menar att den aktuella undersökningen av knä inte är en vetenskapligt säkerställt metod. I en skriftlig intervju med SvD förklarar han att knät kan vara färdigvuxet före 18-årsåldern.