31 konsultföretag lade anbud i Migrationsverkets upphandling av ”konsultstöd gällande verksamhetsutveckling”. Tio företag gick vidare. Bland dem, på sjunde plats under rubriken ”förmåga”, konsultföretaget McKinsey.
Samma McKinsey, som för 1,2 miljoner kronor den 15 december 2008 skulle vara klar med en rapport om ”snabbare asylprocess”, fick alltså en del av uppdraget som delas av tre företag.
Rapporten om ”en snabbare asylprocess” skulle alltså ha varit klar den 15 december 2008 men har fortfarande inte den 4 februari 2009 presenterats. Men ett nytt, lukrativt uppdrag har ändå undertecknats av Jan Larsson, statssekreterare hos Göran Persson 2004-2006 och numera alltså verksam vid McKinsey, och en företrädare för Migrationsverket.
I det förra, ännu oredovisade, uppdraget fakturerade McKinsey 1.500 kronor i timmen. Nu kommer de att fakturera 2.700 kronor per timme.
I samma utvärderingsprotokoll, där tio anbudsgivare av totalt 31 betygsattes och värderades, placerade sig McKinsey på sjunde plats av tio gällande förmåga.
McKinseys arvode är 100 % högre än det näst högsta av de antagna anbuden. Ramböll Management AB debiterar 1.300 kronor i timmen och CAG Fenix Management debiterar 1.350 kronor i timmen.
Under punkten Uppdragens innehåll i utvärderingsprotokollet står det:
McKinsey och dess huvudkonsult har en erfarenhet genom tidigare uppdrag och dess innehåll som är mycket värdefull för Migrationsverket. Huvudkonsulten har mycket bra erfarenhet av migrationsfrågor.
Men det enda jobb McKinsey har gjort för Migrationsverket är det som är nästan två månader försenat! Hur kan Migrationsverket anse att de 30 poäng som McKinsey har fått under denna rubrik faktiskt är förankrade i verkligheten?
I utvärderingsprotokollet står också:
Konstateras att anbudsgivarna Ramböll Management AB, McKinsey och CAG Felix Management har de tre högsta sammanlagda poängen och har därmed de ekonomiskt fördelaktigaste anbuden.
Hur kan Migrationsverket säga att McKinseys anbud på 2.700 kronor i timmen hör till de “ekonomiskt fördelaktigaste anbuden” när de debiterar 100 % mer än CAG Fenix Management, som tar ut det nästhögsta arvodet på 1.350 kr/tim?
Till slut: är det en ny trend som regeringen har godkänt, att statliga verk tar in dyra, privata konsultföretag att göra sådant som det bör finnas kompetens inom myndigheten för att klara av?
Läs bland annat denna artikel i Aftonbladet, som kom till efter mina uppgifter samt sök på ”mckinsey” här på bloggen för att läsa mina texter. Och läs generaldirektörens artikel på DN Debatt den 19 oktober 2008, där han förklarar: ”Därför tar vi ett nytt grepp, ett grepp som är tämligen unikt i svensk statsförvaltning”.
© Vid citat, ange källan!