Klicka på textrutan för att läsa artikeln på Helsingin Sanomats sajt (på finska).
Irak säger sig ha skickat ut finska IS-familjers barn ur landet
Finlands utrikesministerium utreder saken.
Barn från totalt 473 IS-familjer har skickats ut ur Irak. Bland dem finns också finländare, meddelar Iraks utrikesministerium i ett pressmeddelande. Bland de avlägsnade ur landet finns finska, ryska, tyska, franska, ukrainska, turkiska, tadzjikiska, azerbajdzjanska, vitryska och georgiska barn.
I pressmeddelandet ber det irakiska utrikesministeriet alla stater att de ska försöka ta emot sina egna medborgare: IS-medlemmars barn, ”terroristbarn” och deras mödrar som placeras i irakiska läger och minderåriga som avtjänat sina straff. Enligt ett pressmeddelandet har 33 ryska barn skickats till Moskva den 10 juli i samarbete med den ryska ambassaden i Bagdad; om de övriga barnen sägs ingenting.
Det irakiska utrikesministeriet meddelar att man kommer att genomföra överföringarna av barn till deras hemländer i samarbete med rättsliga myndigheter. Finlands utrikesministeriums Mellanöstern-enhet hade på tisdagsförmiddagen den 16 juli ännu inte fått några uppgifter och undersöker nu saken. Det framgår inte av pressmeddelandet varifrån barnen har blivit utvisade eller var de nu befinner sig.
Irak har tagit emot tusentals jihadister som tillfångatagits av de amerikanskstödda SDF-trupperna i grannlandet Syrien. Tidigare i maj meddelade Irak att man hade dömt mer än 500 utländska misstänkta IS-stridande sedan början av 2018. Många av dem har dömts till livstids fängelse och vissa har till och med dömts till döden, även om utländska medborgare inte hittills har avrättats.
Irak har erbjudit sig att sköta rättegångarna mot de utländska IS-stridande mot att de får en miljard euro i ersättning (kan vara mer, lite oklart i texten och därmed svåröversatt, min anm.). Det är också ett villkor för Irak att humanitära hjälparbetare inte får tillträde till institutioner på irakisk mark och att man inte motsätter sig dödsstraff. Humanitära organisationer har kritiserat irakiska rättegångar, där vittnesmål enligt dem ofta grundar sig på tortyr.