Vid vårt besök hos Veikko den 25 maj stod det helt klart att det enda Veikko vill, det han längtar efter och tänker på hela tiden är att få komma till Suomikoti. Det upprepar han många gånger, och talar längtansfullt om att ”där finns det finländare och där kan jag tala finska”. Veikko är helt klar och vet precis vad han vill och vad han talar om. Och han vet vad som har hänt och vad som har sagts i hans ärende. Han är en mycket sympatisk gammal man.
Idag uttalade sig Finlands EU-minister Astrid Thors i Uutiset i SVT ((se inslaget här t.o.m. den 2 juni):
När jag fick höra om det här första gången via olika organisationer, så vände vi oss till Vaxholms kommun. Vi har upprepade gånger bett sociala myndigheter där om en redogörelse för hur man hanterar den här frågan. Fram till i går (25 maj) hade vi ännu inte fått svar.
Det är inte förenligt med svensk förvaltningslag. Det kanske vittnar om en villrådighet – man vet inte hur man ska förfara. Men ändå: om man tittar på vad lagboken säger så anser vi att även Veikko Virtanen har rätt att få service på sitt modersmål.
Även om Vaxholm inte ingår i det nya förvaltningsområdet så säger lagen även i Sverige att man vid behov ska få service även på ett annat språk. Och Veikko Virtanen -om någon behöver – det i sin nuvarande situation!
Dessutom tror jag att Vaxholms kommun har det rätt bra ställt ekonomiskt…
Så talar en finländsk minister. Och i det här inslaget i Uutiset den 24 maj (se inslaget här t.o.m. den 31 maj) uttalar sig en finländsk president, Tarja Halonen:
”Jag säger också, med mycket stor kraft: man måste kunna agera så, att man tar hänsyn till att människors åldrande sker från dag till dag. De har också rätt till att deras ärenden hanteras relativt snabbt. Här säger jag bara, offentligt att: sätt fart!!”
Finlands president Tarja Halonen har tagit ställning för finskspråkig äldrevård under utlandsfinländarnas parlament i Helsingfors på måndagen. Presidenten finner det synnerligen viktigt att service på finska språket garanteras utlandsfinska åldringar.
”Det här är en fråga som är uppe i alla länder i en allt mer internationaliserad värld. När man blir äldre så försvinner det språk man en gång lärt sig. I Sveriges fall handlar det om att kunskaperna i svenska börjar försvinna”, säger president Tarja Halonen till SVT Uutiset.
”Jag hoppas att Sverige och Finland kunde samarbeta i väl i den här frågan. Vi har ändå en stor mängd finsk- och svenskspråkiga i båda länder.
En annan sak som är viktig, är att känna att man är respekterad som människa och inte enbart som arbetskraft i det samhälle man är en del av.
I det avseendet hoppas jag verkligen på att den här frågan löses på ett effektivt sätt. Vi blir alla äldre för varje dag som går.”
Kan sverigefinländarna vänta sig konkret hjälp och stöd från den finska staten?
”Det kan jag inte uttala mig om, det är en fråga mellan stater. Jag anser att vi på sätt och vis har finskan och svenskan som förenar våra länder. Så jag hoppas att det här arbetet kan påskyndas och jag är för egen del beredd att stödja det med de medel som en president har i den situationen. Social- och hälsoministeriet, som för övrigt får en ny minister idag, är den rätta kontaktytan.”
Får jag till sist fråga om fallet Veikko Virtanen, som jag förstod att presidenten också känner till, så kan presidenten…
”Som president kan jag inte uttala mig om enskilda fall, eftersom jag inte har befogenhet att pröva besluten. Men jag kan säga att den här krigsveteranen, precis som så många andra som vi inte vet något om, kan behöva hjälp. Därför säger jag bara med emfas: Man måste kunna agera så att man tar hänsyn till att folk blir äldre dag för dag. De har rätt till att dessa frågor behandlas relativt snabbt. Så i detta avseende kan jag offentligt säga: sätt fart bara!”
Läs mer om Veikkos öde på bloggen En sista kamp.