Klicka på textrutan för att läsa texten i Svenska Dagbladet.

Simon Anholt, grundare av ”the Good Country Index”. Bilder ur videoklipp i reportaget på Svenska Dagbladets sajt. Se videon och läs reportaget!

 

 

 


Kanske har Svenska Dagbladet
uppmärksammat, och inspirerats av det som de skriver i sin rubrik ovan, genom mina många texter i ämnet ”Finland bäst på det mesta”, här på min sajt. Det gläder mig, i så fall. Överhuvudtaget är det glädjande med ett reportage som ger svenskarna information om ett grannland som alltför många inte vet nästan något alls om.

Jag har i många år skrivit om fenomenet att Finland ligger etta, eller bland de tre främsta länderna i världen i en mycket stor del av de mätningar och index över olika samhällsområden som görs. I Sverige har man inte gärna velat rapportera om detta, kanske för att Sverige självt rasar i de flesta mätningar och index. Kanske tycker man att det är pinsamt att ett mycket litet grannland är så mycket mer  framgångsrikt, tryggt, lyckligt, utbildat etc, ett land som låg i ruiner för 70 år sedan efter krigen, men som rest sig och lyckats bli bäst i världen? Jag vet inte, men någon anledning finns det ju till att man så sällan i Sverige framhåller Finland som ett lysande föredöme på de flesta områden. Än mindre har velat ta till sig att man kan lära sig mycket av Finland.

Jag är glad över att under mer än ett decennium ha kunnat förmedla mängder av information om det sällsynt framgångsrika lilla grannlandet här på denna sajt och – bland annat – också på Svenska Dagbladets ledarsida.

Nu har då Svenska Dagbladet gjort en resa österut för att försöka ta reda på varför och hur det kommer sig att Finland är bäst i världen på nästan allt som mäts. Reportern är förvånad över att så är fallet:

Varför i hela friden då? Vad är det Finland gör så rätt?

Här flikar jag in en länk till min text Finland. Många svenskar tror att Sverige och Finland är mycket lika varandra. Så är det inte. där jag också citerar ur min artikel i just Svenska Dagbladet – Landet som är bäst på väldigt mycket och avslutar inlägget så här:

Jag har spridit information om olika samhälleliga och andra företeelser i Finland ända sedan jag började skriva här den 5 maj 2005 och har publicerat mängder av intressanta texter om och från Finland. Många artiklar har jag översatt från finska. Sådant som berättas i dem kommer ytterst sällan en svensk publik till del eftersom de inte kan läsas av svenskar om ingen översätter dem eller rapporterar direkt om det som artiklarna handlar om. De senaste årens texter om och från Finland finns samlade här. Ta er gärna tid att läsa åtminstone några av dem!

(Länkar finns också till ytterligare en ledarartikel av mig: Det finska skolexemplet och en dito av Maria Ludvigsson: Finland är vårt nästa wow-land).

Sedan konstateras att:

Finland är världens bästa land

Och undras:

Vad kan Sverige lära av grannen?

Tja, man kan lära sig en så här enkel sak, som beskrivs i början av reportaget:

Snön bäddar in staden i ett tjockt vitt täcke. Inget slask. Inga förrädiskt omfrysta isfläckar på trottoarerna, och ingen inställd kollektivtrafik. Här och var syns små plogbilar som föser ihop snön till stora vallar som sedan körs bort.

– Det är vad man gör, inte vad man säger som räknas.

Särskilt: ”Det är vad man gör, inte vad man säger som räknas”. I Sverige pratas väldigt mycket och hålls möten och görs utredningar och skapas värdegrunder. I Finland pratas det betydligt mindre, hålls inte tillnärmelsevis lika många möten och det där med allehanda ”värdegrunder” har inte riktigt slagit igenom; vanligt sunt förnuft och att tänka på vad som är bäst för så många som möjligt räcker långt. Mycket långt. Därför kan också Simon Anholt,  grundare av ” the Good Country Index”, säga som han gör:

Finland gör mer nytta och mindre skada än något annat land i hela världen, och det är därför ni har utsetts till världens godaste land. Grattis!

I reportaget berättas också:

För de är många. Landet har vunnit eller åtminstone hamnat på pallplats i nästan 100 olika rankingar de senaste åren:

Finland är världens tryggaste land, med världens minst förorenade luft. Finland harhögst läskunnighet, är bäst på mänsklig välfärd och har inte bara världens mest oberoende rättsväsende, utan också världens bästa polis. Finländarna är ärligast,nöjdast och litar mest på varandra av alla europeiska folk. Det är till och med den nation som har flest medaljer i sommar-OS, sett till antalet invånare.

Ifjol utsåg ett FN-organ dessutom Finland tillvärldens lyckligaste land. En lista som tidigare vunnits av länder som Danmark, Norge och Schweiz, och där Sverige landade först på nionde plats 2018. En placering som inte riktigt passar ihop med den svenska självbilden, konstaterar Simon Anholt när vi talas vid efter hans framträdande.

Han säger vidare:

De flesta länder har rätt dåligt självförtroende, men av de runt 100 länder jag känner till väl finns det tre som sticker ut; Sverige, USA och Kazakstan. Ni har alla väldigt höga tankar om er själva och tycker att ni har mycket att lära ut till andra länder.

Och då skriver reportern:

Vi svenskar predikar alltså gärna vår egen förträfflighet. Men tänk om vi skulle lyssna istället? Tänk om det snarare är Finland som har mycket att lära oss?

Just här har det stora problemet alltid legat, vilket visar sig i all tydlighet när reportern, trots vad som sägs ovan om att Finland är världens bästa land (medan Sverige halkat efter på så gott som alla områden), säger: ”Tänk om det snarare är Finland som har mycket att lära oss?” Inte ens när fakta ligger på bordet – vilket de gjort i massor av år – vill man riktigt tro eller erkänna att man inte är så förträffliga som man vill ge sken av, utan faktiskt skulle ha nytta av att lära sig av andra som kan bättre!

Jag upprepar Simon Anholts, grundaren av ”the Good Country Index”, ord:

…men av de runt 100 länder jag känner till väl finns det tre som sticker ut; Sverige, USA och Kazakstan. Ni har alla väldigt höga tankar om er själva och tycker att ni har mycket att lära ut till andra länder.

I åratal har jag skrivit om Finland, jag har försökt få politiker, beslutsfattare och olika samhällsaktörer och skribenter etc att göra studieresor till Finland, att ta in information och att  lära sig av världens tryggaste, säkraste land. Men icke. Ett antal genuint intresserade personer följde med mig på den resa till Helsingfors som jag arrangerade hösten 2016 tillsammans med Finlands ambassad och Utrikesministeriet,  för att få information om hur asylsystemet fungerar och träffa poliser och besöka ett asylboende. Det blev en lyckad resa och de medföljande kom tillbaka med nyöppnade ögon och många intryck. Positiva intryck.

Läs om resan här:
Finland. ”Asylresa” till Helsingfors – 27 september 2016
•  Finland. Migri. Om den finländska asylhanteringen. Del 1. – 3 oktober 2016
•  Finland. Migri. Om den finländska asylhanteringen. Del 2. – 3 oktober 2016
Finland. Migri. Om den finländska asylhanteringen. Del 3. – 4 oktober 2016

Här är några av mina texter om Finlands placeringar i olika mätningar och index, den senaste från den 30 december 2018:
•  Global Peace Index rankar Finland bland de tio mest fredliga länderna i världen – 14 december 2012
•  Finland. Världens bästa land. – 25 mars 2017
•  Finland. Världens lyckligaste land! – 14 mars 2018
Finland. Skyddet för äganderätten är bäst, luften är renast och landet har flest läskunniga i världen. – 30 december 2018

 

© denna sajt. Citera gärna men länka då till detta originalinlägg, tack!

 

 

 

 

Uppskattar du den här och andra texter
på den här sajten får du gärna lämna
ett bidrag. Tack!