Flera ministrar har de senaste dagarna undrat varför Ibrahim Shkupolli (som dödade fem personer och sig själv i ett köpcenter i Esbo på nyårsafton) fick bli kvar i Finland trots att han nekades finskt medborgarskap. Det rapporterar Finska Yle.
Både statsminister Matti Vanhanen (C) och inrikesminister Anne Holmlund (Saml) har förundrats över på vilka grunder personer som nekats finskt medborgarskap – som Shkupolli – har kunnat få stanna i Finland. Men om man nu vill att ribban för utvisningar ska sänkas till en nivå som hade kunnat förhindra morden i Sello, väntar stora förändringar.
Det fattas knappt hundra utvisningsbeslut om året (alltså för personer som har uppehållstillstånd). En stor del av besluten ändras efter att ha överklagats till regeringsrätten och de beslut som står fast beskrivs i media som ”orättvisa”. Enligt Migrationsverkets chef Heikki Taskinen handlar det då ofta om mycket grova brott.
Även om allmänhetens åsikter efter morden i Sello tycks ha svängt till den andra ytterkanten, säger Migrationsverkets chef att han förstår det:
Myndigheternas verksamhet kritiseras alltid. Men det säger jag rent ut att nog var en sådan här situation att vänta. Vi är lite efter andra länder när det gäller en hetsig utlänningsdebatt. Förhoppningsvis kan debatten hållas på saklig nivå.
Polisen föreslår utvisning på grundval av en s.k. helhetsbedömning. I bedömningen vägs personens band till Finland in. Ibrahim Shkupolli hade bott i Finland i 18 år. Hade man utvisat honom för bötesdomar och villkorliga fängelsedomar så hade det i praktiken inneburit att alla utlänningar som begår brott ska utvisas. Detta har redan krävts av Sannfinländarnas ungdomsförbund. År 2008 dömdes ca 2500 utländska medborgare bosatta i Finland för brott i tingsrätten.
Med beaktande av hur tung asylprocessen är, skulle det vara ett jättearbete att utvisa tusentals människor. Och Migrationsverkets chef, Heikki Taskinen, säger:
Utvisning är en synnerligen tung åtgärd. Det betyder, förutom att man avlägsnas ur landet, också förbud att resa in i hela Schengenområdet. Det får allvarliga följder för den som utvisas och hans eventuella familj som blir kvar i Finland.
År 2008 dömdes 2 % av alla utländska medborgare över 15 år för brott i tingsrätt. Bland finländarna var motsvarande siffra 1,1 %. Enligt statistiken är utlänningar bosatta i Finland inte särskilt brottsbenägna.