Klicka på textrutan för att läsa artikeln i Kirkko ja kaupunki (Kyrka och stad) på finska.
Migris chef:
För att avgöra en asylansökan krävs inte någon expert i religionsvetenskap.
Enligt asylenhetens chef Esko Repo behöver Migrationsverket inte heller utomstående sakkunniga om orsaken till förföljelse är till exempel nationalitet eller politiska åsikter.
Kirkko ja kaupunki berättar om en kristen pakistansk familj som nekats skydd i Finland. (”Islamistien vaino ajoi meidät Suomeen” = ”Islamisternas förföljelse förde oss till Finland”). Migrationsverket (Migri) anser det visat att en ultra-islamistisk rörelse hotat att döda familjefadern på grund av hans evangeliska verksamhet.
Fadern anser det vara säkert att han kommer att dödas om familjen måste återvända till Pakistan. Migri anser inte att rädslan för livsfara är objektivt grundad. Familjens jurist har begärt prövningstillstånd hos förvaltningsdomstolen.
Migri förklarar sitt beslut med att kristna inte generellt (allmänt) är föremål för förföljelse i Pakistan. Enligt organisationen Open Doors, som observerar förföljelse av kristna, är Pakistan det fjärde farligaste landet för kristna och att de där utsätts för mer fysiskt våld än någon annanstans.
Bland annat Finlands ekumeniska råd har ifrågasatt (Kirkot: Viranomaiset eivät ymmärrä uskonnollista vainoa. = Kyrkorna: Myndigheterna förstår inte religiös förföljelse) om Migri, som ansvarar för asylbesluten, har tillräcklig förståelse för religiös förföljelse.
I textrutan ovan:
Inte fungerar myndigheten så, att åsikter som framförs i den allmänna debatten påverkar beslutsfattandet – Migrationsverkets asylenhets chef Esko Repo.
Vidare i artikeltexten:
För Migri räcker det med den egna sakkunskapen
Chefen vid Migrationsverkets asylenhet, Esko Repo, säger till Kirkko ja kaupunki att verkets kunskaper om religion är tillräcklig. På enheten som hanterar religiös förföljelse finns enligt Repo specialister på området.
– Migri utreder på grundval av landinformation och annan information och gör en objektiv bedömning om situationen i det aktuella landet, berättar Repo. Enligt lagen ska myndigheten även bedöma den asylsökandes trovärdighet. Den utreds genom samtal med den sökande, genom de frågor som ställs och genom att man använder sig av tillgänglig information om ifrågavarande stat och läget i den. Här behövs inte personer med expertkunskaper i religionsvetenskap.
Enligt Repo behöver Migri ju inte experter heller i fall där det handlar om förföljelse på grund av nationalitet eller politiska åsikter, eller om man hör till en viss samhällsgrupp.
Migri har dock bett folk från Finlands ekumeniska råd att utbilda asylenhetens personal. Hanna Helinko, direktör för enheten för juridisk service och landinformation, berättade i januari för Kirkko ja kaupunki att Migri vill öka sin kompetens vad gäller asylsökande som konverterat till kristendomen.
I textrutan ovan:
Det är klart att den asylsökande har en subjektiv rädsla, men vi ska bedöma, med hjälp av all tillgänglig landinformation och alla fakta, om den rädslan objektivt är befogad – Migrationsverkets asylenhets chef Esko Repo.
Vidare i artikeltexten:
Rädslan är inte ”objektivt befogad”
Migri uppmanade den pakistanska familjen som intervjuades i Kirkko ja kaupunki att flytta till en annan ort inom landet. Verket kommenterar inte offentligt enskilda asylbeslut, men enligt Esko Repo bedömer Migri alltid, när det handlar om förföljelse, om det är tryggt, lagenligt och rimligt att flytta från en ort i hemlandet till en annan.
Den intervjuade fadern i den pakistanska familjen säger att familjen flyttade tre gånger till nya städer, men att ultra-islamisterna som förföljer dem hittade dem varje gång. Familjen fick också med posten en fatwa skriven av religiöst lärda inom islam. Enligt den är det en övning i jihad att döda familjen, ett dåd som gör att den som utfört det kommer till paradiset.
Enligt Migri befinner sig dock inte familjen i livsfara, på objektiv grund. Vad betyder det?
– När man förutsätter att en asylsökande lider av ”välgrundad rädsla för att bli förföljd” har han förstås en subjektiv rädsla. Men vi ska bedöma om rädslan objektivt är befogad enligt all tillgänglig landinformation och alla faktauppgifter, förklarar Repo.
Återsänds kristna till livsfara?
Finlands ekumeniska råd har konstaterat att religionsfrihet, som tillhör de universella mänskliga rättigheterna, inte uppfylls i alla asylbeslut, utan att en del av de återsända asylsökande hamnar i livsfara. Enligt organisationen Open Doors har kristna som återsänts från Finland misshandlats och en del av dem har inte kunnat nås efter att de utvisats.
Har den här kritiken påverkat Migrationsverkets beslut?
– Såväl i grundlagen som i utlänningslagen anges ett ovillkorligt förbud mot att återsända en person om denne skulle kunna hamna i livsfara, utsättas för tortyr eller omänsklig behandling. Det tas alltid med i beräkningen när vi överväger återsändande, svarar Repo. Enskilda personer och organisationer har naturligtvis sina egna synpunkter och åsikter. Men myndigheten fungera inte så, att de synpunkter som förs fram i den allmänna debatten påverkar beslutsfattandet. Det baseras på lagen och på vägledande praxis från domstolen.
© Översättning Merit Wager