Humanitärt skydd beviljas inte längre, nya riktlinjer för Afghanistan, Irak och Somalia
Migrationsverket i Finland meddelar att:
Villkoren för beviljande av uppehållstillstånd för asylsökande stramas åt. Den 16 maj 2016 slopades en bestämmelse i utlänningslagen, enligt vilken asylsökande har kunnat beviljas uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd. Humanitärt skydd har varit en nationell tillståndskategori i Finland.
Migrationsverket har även uppdaterat sina riktlinjer för Afghanistan, Irak och Somalia utgående från ländernas säkerhetsläge. Säkerhetsläget har under de senaste månaderna småningom förbättrats i samtliga tre länder, även om situationen kan ha försämrats tidvis i vissa enskilda områden. Det förbättrade säkerhetsläget innebär även att det är svårare än tidigare att få uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd.
Lagändringen påverkar inte giltighetstiden för redan beviljade uppehållstillstånd, men fortsatt uppehållstillstånd beviljas inte längre på grund av humanitärt skydd. När giltighetstiden löper ut för ett uppehållstillstånd som beviljats på grund av humanitärt skydd, ska innehavaren antingen lämna landet eller ansöka om nytt tillstånd med en annan grund. Övriga grunder för uppehållstillstånd är exempelvis arbete, studier, näringsidkande och familjeband till Finland.
Det blir också svårare att få alternativt skydd
Det blir också svårare än tidigare att få alternativt skydd. Orsaken är det förbättrade säkerhetsläget i de mest betydande ursprungsländerna för Finlands del.
Migrationsverket har färdigställt säkerhetsöversikterna som granskas med sex månaders mellanrum för Afghanistan, Irak och Somalia, där man bland annat bedömer om det är säkert att återvända till ett visst område. Migrationsverket anser att det i dagsläget är möjligt att återvända till samtliga områden i Afghanistan, Irak och Somalia utan att de väpnade konflikter som förekommer där i sig utgör en fara för en person endast på grund av hans eller hennes närvaro.
Migrationsverket följer regelbundet upp säkerhetsläget i de mest aktuella ursprungsländerna, men vid prövningen av en enskild persons ansökan betonas dock individuella grunder för asyl eller alternativt skydd.
© denna sajt