Klicka på textrutan för att lyssna på den knappt 40 minuter långa debatten. På Finlandssvenska.

Här var det ord och inga visor!

Bettina Sågbom, välkänd programledare i Finland, leder en radiodebatt med anledning av de ohyggliga sexualbrotten i Uleåborg där tio asylinvandrade män, det vill säga män med utländsk bakgrund, misstänks ha våldtagit och förgripit sig på unga finska flickor. En av dem som har har våldtagits under månader, är mellan 10 och 15 år gammal. En av många artiklar om fallen är 10 personer misstänkts för sexualbrott mot barn – det här vet vi om fallen i Uleåborg, där det bland annat sägs:

Polisen i Uleåborg uppger att alla de misstänkt förövarna har kommit till Finland som kvotflyktingar eller asylsökande. En av dem har vistats i Finland en längre tid, största delen har varit i landet några år. Bland de misstänkta finns flyktingar, en del har asylprocessen på hälft och en del av de misstänkta är finska medborgare. De misstänkta är i åldern 18 till 40.

Klicka på text- och bildrutan för att läsa Tuomas Enbuskes rasande kolumn med anledning av de grova sexualbrotten i Uleåborg. På finska. Kort ur texten:

Skäms alla satans besserwissrar. I Uleåborg har barn våldtagits och ni börjar göra politik av det och presentera er egen moral och era egna bräckliga världsförklarande sannolikheter. Skäms! Och önskan om styrka till de här barnen och deras, offrens, föräldrar.

Jag hade trott att feministen Kaarina Hazard (ursäkta feminister)redan för flera år tagit rekord i bottennapp. Men icke. Hazards största bekymmer är det att polisen i Uleåborg informerade om att de misstänkta våldtäktsmännen hade utländsk bakgrund. Alltså inte att våldtäkterna begåtts.

Kolumnen är lång och absolut läsvärd; dessvärre endast för dem som behärskar finska.

Tillbaka till debattprogrammet Slaget efter tolv.

Debattvågorna går höga, det svärs och röster höjs och man talar i munnen på varandra. När den tidigare invandrarkoordinatorn Börje Mattsson ber journalisten Tuomas Enbuske ”hålla käften” blir denne förbannad och är på väg att lämna studion men blir kvar på enträgen begäran från alla deltagare. Inklusive Veronica Kalhori, kurd från Irak, som själv invandrat till Finland som 14-åring och nu är helt finländsk. Hon kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna och på Svenska Yles sajt kan man se ett program om och med henne från den 21 maj 2018, på svenska: Närbild: Veronica Kalhori bytte cancerforskning mot politik (https://arenan.yle.fi/1-50002427). Länken går av någon anledning inte att göra “klickbar” så den måste kopieras och klistras in i adressfältet för att man ska komma till programmet.

Bettina Sågbom, erfaren programledare, lotsar de eldfängda herrarna, som lugnar ner sig efter ett tag, genom programmet och egentligen är det mesta av vad de båda säger enligt min mening både korrekt och sanningsenligt. Även om jag inte håller med om precis allt.

Jag tycker att samtalet – också de höjda rösterna – där de medverkande framför exakt det de tycker och inte ”tassar på tå” i rädsla för att säga något som någon kan känna sig kränkt över, är uppfriskande, rakt och utan krusiduller och därmed hoppingivande. Särskilt när man är van vid de betydligt ängsligare och mer tillrättalagda debatterna  i Sverige, som ofta ganska strikt styrda av programledarna.

I Slaget efter tolv om män från främmande kulturer och varför de begår sexualbrott i statistiskt fastställt oerhört mycket högre antal än finländska män, deltar som tidigare nämnts också Veronica Kalhori,

Lyssna gärna på programmet! Alla får komma till tals och samtalet ibland blir rejält animerat, ungefär som vid köksbordet hemma när några personer diskuterar ett kontroversiellt ämne.