Klicka på textrutan för att läsa artikeln i Maaseudun tulevaisuus (på finska).
”Den som har fått avslag på sin asylansökan måste kunna förflyttas ut ur Finland”
Enligt inrikesminister Kai Mykkänen kan man inte stanna i Finland om kriterierna för uppehållstillstånd inte är uppfyllda.
På mottagningscentren (asylboendena) i Finland finns just nu 10.000 personer som fått avslag på sina asylansökningar. En del befinner sig i en överklagandeprocedur i förvaltningsdomstolarna, men det är sannolikt att de flesta av dem kommer att få negativa beslut också där.
Kai Mykkänen (Samlingspartiet) som är ny inrikesminister (12.2 2018), ser asylinvandringen som en mycket stor fråga för vår generation.
”Under de närmaste åren finns för första gången i vårt lands historia ett hot om att det formas en betydande grupp av personer som befinner sig här olagligt. Om kriterierna för uppehållstillstånd enligt Finlands rättssystem efter utredning inte uppfylls, kan man inte stanna här.”
Enligt Mykkänen kan man se fallen ur ett mänskligt perspektiv, men man kan inte se mellan fingrarna. För dem som befinner sig olagligt i landet finns inga andra alternativ än att söka sig till den grå ekonomin och kriminalitet.
En stor andel av de asylsökande som i Finland fått avslag på sina ansökningar är irakier. Förra året återvände ett tusental irakier frivilligt från Finland och några hundratal tvångsutvisades.
”Antalet som återvänt och tvångsutvisats är alldeles för litet i förhållande till hur många som har lagakraftvunna negativa beslut”, anser minister Mykkänen
Regeringen har, enligt minister Mykkänen, ett 25-punkts program på migrationspolitiken område och han ämnar effektivisera och skynda på dess genomförande. Han har föreslagit att tyngdpunkten ska flyttas från asylsökande som vandrar in över gränsen till kvotflyktingar, som kan hämtas direkt från flyktingläger i klart större antal än idag.
Hur skulle det i praktiken gå att ordna och med vilken tidtabell ser inrikesministern att det skulle vara möjligt att agera i kärnfrågorna i Finlands nuvarande flyktingpolitik?
Kai Mykkänen svarar med en motfråga:
”Vi har i Europa bemästrat migrationsströmmar i tusentals år. Är det då utvecklingens höjdpunkt verkligen ett system som grundar sig på människosmuggling som producerar hundratusentals människor som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och som är svåra att återsända?”Enligt Mykkänen vore det klokare att inom EU ha en gemensam politik där man väljer ett större antal kvotflyktingar direkt från lägren och inte, som nu, upprätthålla tunga processer och olaglig människosmuggling.
”Kvinnor och barn som är mest utsatta kan idag inte ens försöka fly eftersom resan till ett tryggare land är både dyr och farlig.”
Det krävs tid för att nå en samsyn i EU. Mykkänen ämnar ta upp frågan i EUs inrikesministerråd. Han ska träffa representanter för Migri på måndag och EU-kommissionens ansvarige kommissionär Dimitris Avramopoulos nästa vecka.
”Man måste också”, säger Mykkänen, ”förhålla sig med stort allvar till de asylsökandes rättsskydd. Lagen är tydlig: ingen får utvisas till personlig förföljelse, tortyr eller livsfara och här ser minister Mykkänen inget behov av förändringar.
Men det är en jäkla svår uppgift att utreda vems historia om personlig förföljelse som är ökat och vem som är ute efter att skaffa sig ett bättre liv, vilket inte är grund för internationellt skydd”.
Enligt ministern är det viktigt att också bedöma huruvida det finska systemet tillräckligt väl klarar att bedöma vilka som har äkta behov av skydd.
”Garanterar våra nuvarande processer i Migri och förvaltningsdomstolarna med tillräcklig säkerhet de rättigheter som grundlagen stadgar för personer som är utsatta för personlig förföljelse?”