Klicka på bilden för att komma till artikeln (på finska).
Rubriken på svenska: Tänderna ljuger inte – asylsökandes ålder kontrolleras allt oftare via tänderna.
Ur texten:
Antalet åldersbedömningar av asylsökande (så kallade ”ensamkommande minderåriga”) har i det närmaste fördubblats på två år. 2013 gjordes 52 åldersbedömningar, hittills har det gjorts 52. Ofta kommer sanningen fram med hjälp av tänderna.
I två fall av tre visar sig den asylsökande som undersöks vara äldre än han sagt sig vara.
– I år har situationen förändrats ganska dramatiskt från i somras, säger rättstandläkare Vivian Visnapuu vid Åbo universitet.
I praktiken påbörjas en åldersundersökning när Polisen eller Gränsbevakningsväsendet tror att den ålder en person uppger inte motsvarar hur han ter sig fysiskt eller psykiskt. Myndigheterna kontaktar då rättstandläkare för att få en åldersbedömning gjord.
– Ibland visar människor upp olika dokument, en del vet inte hur gamla de är, en del anger flera olika åldrar, beskriver Vivian Visnapuu bakgrunden i olika fall.
Tänderna ger en pålitlig bild av åldern
I brådskande fall kan en undersökning göras redan samma dag som en begäran om det kommer. I övriga fall bokas en tid bland annat med hänsyn till när en tolk kan vara närvarande. Med vid undersökningen är då också, förutom tolken, den asylsökandes ombud och en polis.
Först intervjuas den som ska undersökas och man försöker få en så god bild som möjligt av hans levnadsomständigheter. Sedan mäter man hans längd och vikt. Dessutom görs en handledsröntgen samt röntgar hans tänder. Särskilt tänderna är en pålitlig åldersindikator.
– Tänderna är ett så genetiskt styrt system att de knappast påverkas av undernäring eller sjukdomar. I princip vad man än gör så utvecklas tänderna enligt ett eget system, säger rättstandläkaren Vivian Visnapuu.
Internationella jämförelser till hjälp
Undersökningsresultaten jämförs med resultaten från undersökningar gjorda på människor från samma etniska grupp eller födelseland. Man tar också hänsyn till kön. Samma referenser används som man använder internationellt.
Resultaten anses mycket pålitliga när det gäller att bestämma en persons ålder. Visdomständerna är en nyckelkomponent när man ska avgöra om en person är över eller under 18 år.
Två av tre åldersuppskattningar är korrekta
Undersökningsresultaten granskas alltid av två rättstandläkare. Om de har olika uppfattning om huruvida en person är över eller under 18 år går man på det resultat som är mest fördelaktigt för den som undersökts.
Men enligt Vivian Visnapuu är det ytterst sällsynt att man kommer till olika slutsatser.
– Förra året räknade jag att 65 procent av dem som myndigheterna misstänkt var över 18 år också var det.
Kommentar: Sålunda i Finland. En kvalificerad gissning är att minst lika många är äldre än de uppger också i Sverige. Men här vägrar läkarna utföra åldersbedömningar… Men om man i Finland vid åldersbedömningar fann att 65 procent av de asylsökande som sade sig vara minderåriga men enligt myndigheterna verkade vara äldre, också visade sig vara det så torde en liknande – eller högre – andel mycket väl kunna vara det även i Sverige.
© Översättning: Merit Wager.
Här några av de rapporter som genom åren kommit från miggor samt HVB- och familjehemspersonal
(texterna ligger på en tidigare version av denna sajt):
• En anställd vid ett hvb-hem för ensamkommande minderåriga asylsökande om Laholms kommuns utvidgade ”barnbegrepp” m.m. – 25 juli 2012
• En anställd vid ett boende för ensamkommande ”barn”: ”Ett antal killar som på pappret är 16 år, har kommit till mig för att få hjälp med att köpa medel på apoteket för att motverka deras åldershåravfall.” – 1 december 2013
• En migga: ”Eritreaner som är 20-35 år gamla utger sig för att vara ”ensamkommande barn” för att förhindra att de återsänds till Italien. ” – 4 februari 2014
• ”Alla som har träffat honom tycker att han är ett barn.” – 10 juni 2014
• En ny migga: ”Vi är många som har erfarenhet av Sachsska Barnsjukhusets medicinska åldersbedömningar – och vi är djupt frustrerade.” – 9 oktober 2014
• En migga berättar om totalhaveriet vad gäller minderåriga asylsökande, konsekvent av Migrationsverket, svenska politiker och medier kallade ”ensamkommande barn” – 9 februari 2015
• En migga: ”Det har länge varit mycket svårt för Migrationsverket att få till stånd medicinska åldersbedömningar. Nu är det omöjligt.” – 22 maj 2015
• Danmark: 72 procent av åldersbedömda asylsökande som sade sig vara minderåriga, var vuxna – 23 juni 2015