En lagändring som kom 2012 innebär att en ansökan om familjeåterförening måste lämnas in av den som bor i hemlandet. Ändringen har gjort att ansökningarna om familjeåterförening minskat dramatiskt, speciellt bland somalier.
Om en familj i Somalia har en familjemedlem i Finland som den vill återförenas med, måste familjen lämna in en ansökan vid närmaste finländska beskickning som ligger i Nairobi i Kenya eller Addis Abeba i Etiopien. Familjen måste resa dit för att bli intervjuad, fylla i papper och lämna fingeravtryck.
Handläggningsavgiften är 425 euro per förälder (ca 3.755 kr) och 200 euro (ca 1.765 kr) per syskon. En familj bestående av två vuxna och tre minderåriga barn måste då betala 1.450 euro (ca 12.810 kr). Om familjeåterföreningen inte beviljas måste avgiften ändå betalas. Andra möjliga kostnader som resor, tolkavgifter och avgifter för dokument måste de sökande själv betala.
Ansökningarna om familjeåterförening har minskat med 19 procent på ett år. Speciellt ansökningar från somalier minskar. En orsak tros vara ändringen i utlänningslagen som innebär att endast familjemedlemmar i hemlandet får lämna in ansökan. Samma år infördes biometriska kännetecken, som fingeravtryck.
I mars väntade 3.500 ansökningar om familjeåterförening för somalier på att avgöras. Vid Finlands beskickning i Addis Abeba, där somaliska sökande normalt intervjuas, intervjuas nu personer som lämnat sin ansökan i augusti 2010 och vid beskickningen i Nairobi, där somaliska sökande också intervjuas, intervjuas nu personer som lämnat sin ansökan i juli 2010.