Skulle man inte kunna lägga ner Svenska institutet? Hur många hundratals miljoner skattekronor kostar myndigheten? Är den relevant, gynnar den Sverige? Har till exempel Riksrevisionen haft några åsikter i frågan? Eller någon annan instans?

 Klicka på textrutan för att läsa hela texten (om den inte ligger bakom betalvägg).

Henrik Sjögren skriver i FOKUS om den statliga (alltså skattemedelsbekostade) myndigheten Svenska institutets motstridiga uppgifter. Hur den å ena sidan ska göra reklam för Sverige och skapa en bild av ett  tryggt och demokratiskt samhälle, allt för att locka ännu fler företag och begåvningar till Sverige. Och samtidigt, å andra sidan kartlägga ”Sverigebilden” – hur människor utomlands ser på Sverige.” 

Ur artikeltexten:

Nyligen presenterades ”reklambyråns” arbete för allmänheten. Den heter Utrymme att växa. Sverige lyfts fram som ett av världens mest innovativa och pålitliga länder, med stark demokrati, hög livskvalitet och ledarskap inom grön omställning. Trygghet och tillit mellan människor såväl som mellan myndigheter och företag framhävs. Detta gör Sverige till en attraktiv partner för handel, investeringar, turism och kultur.

Från andra sidan av huset kommer en annan bild – där man pysslar med vad folk faktiskt tycker där ute i världen. Deras rapport för 2023 döptes till ”Sverigebilden – stabil men utmanad”. Den största Sverigerelaterade mediehändelsen utomlands var ”Koranbränning utanför Turkiets ambassad”. Mest ökade publiceringar de inom arabiska och turkiska språkområdena. Gängkriminalitet och LVU-kampanjen var de stora ”snackisarna” i världen vid sidan av Nato-processen.

Det är pinsamt att myndigheten döljer sanningen genom att påstå sådant som var sant för några decennier sedan (”ett av världens mest pålitliga länder”) och undviker att nämna verkligheten så som den ser ut idag (koranbränningar och gängkriminalitet).  Det är också pinsamt, för att inte säga ohederligt, att på falska premisser försöka locka hit högkvalificerade personer, särskilt om de har barn som ska gå i skola här, när man vet att ingen kan garantera deras säkerhet någonstans. I FOKUS berättas om hur Ericssons vd Börje Ekholm som, efter att en bomb exploderat nära huvudkontoret i Kista, menade att Sverige som exportland kunde äventyras:

Vi behöver ha en säker arbetsmiljö, en säker miljö för våra egna medarbetare, men också för oss som land betraktat. Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i.

Läs alltså gärna hela texten på FOKUS sajt och begrunda själva varför många stora företag har flyttat och planerar att flytta från Kista, som man tidigare försökte marknadsföra som ”Sveriges Silicon Valley”.

Klicka på textrutan för att läsa artikeln i Expressen.

Jag minns mycket väl det uppseendeväckande tilltaget av Svenska institutet att göra reklam för Sverige som ett land där man kunde få en mängd bidrag! Så ytterst pinsamt. Sverige fick (och får fortfarande) skämmas rejält efter Svenska institutets tondöva agerande.

Ur artikeln som publicerades i Expressen den 28 oktober 2019:

I ett kapitel beskrivs även hur positiva svenskar är till Skatteverket, samt hur svensk sjukvård är gratis, även till de som fått avslag på sina asylansökningar och gömmer sig.

– Det är helt orimligt. Om man uttryckligen berättar att man kan få väldigt mycket pengar om man har många barn och man berättar vilka förmåner man har om man stannar kvar i landet illegalt, då skickar man helt enkelt fel signaler om vad Sverige vill vara, och det borde regeringen ta ansvar för, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna till TV4.

Klicka på textrutan för att ta del av interpellationsdebatten.

Den 4 november 2019 överlämnade riksdagsledamoten Katarina Brännström, M, en interpellation med rubriken ”Svenska institutets marknadsföring av Sverige”, som den 26 november 2019 besvarades av ansvariga statsrådet Anna Hallberg, S.

Interpellationstexten avslutades med två konkreta frågor:

1.  Vad gör statsrådet för att säkerställa att svenska myndigheter inte beskriver Sverige som ett kravlöst bidragsparadis internationellt?

2.  På vilket sätt tror ansvarigt statsråd att det hjälper Sveriges internationella bild att sweden.se lyfter fram vad människor som är här illegalt kan få för förmåner?

Den intresserade kan själv gå in och läsa statsrådets svar på de direkta frågorna.

Det finns 455 myndigheter och verk i Sverige. Hur effektiva eller ineffektiva är de? Behövs verkligen alla?

Under flera år har det pågått diskussioner, men det verkar inte finnas något tydligt beslut om ett ”Statens myndighetseffektiviseringsverk” med uppdrag att göra en heltäckande och genomgripande översyn för att effektivisera och minimera antalet myndigheter i Sverige.