Det är nu så rörigt på gymnasielagstiftningsområdet att knappast någon kan ha en total, korrekt bild av vad den egentligen omfattar och inte omfattar. Men jag försöker här på denna sajt att ge den information jag får av miggor och de informationer som kommer från personer som är involverade i frågan: gode män, lärare, socialtjänstemän, kommunföreträdare etc samt via research och läsande av texter hos Migrationsverket, regeringen, riksdagen med flera. Via sökord som gymnasielagen, afghaner, ensamkommande etc kan tidigare texter hittas i ämnet.
En migga funderar:
Enligt vad vi har hört så skall cirka 1000 ärenden beslutas i på vardera Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö (inalles 4000 ärenden). Resten, cirka 5000, tillhör domstolarna eftersom det handlar om öppna mål som ligger där, överklagade avslag.
Grunden för tillstånd på grund av gymnasiestudier bygger ju på att ”man annars skulle fått utvisning” = alltså att man saknar skyddsskäl, 5:6-skäl etc.
Jag funderar på hur långt i handläggningen dessa mål, 5000 målen i domstolarna, befinner sig i, i de olika migrationsdomstolarna? Har man hunnit så långt i alla dessa mål att det står klart att gymnasielagen är sista tillämpbara grund och att de eljest skulle utvisas?
Vi på Migrationsverket kommer ju att fatta beslut, för våra ärenden är ju lagakraftvunna utvisningsbeslut. Men bedömer den instans som är ansvarig att dessa mål är klara för avgörande inom kort, och får de förtur framför andra migrationsmål i balans? Vi vet inte…
Men visst måste det väl konstateras att klagandena saknar skyddsskäl innan de kan beviljas tillstånd enligt gymnasielagen?
Kommentar: Som sagt så är det mer än lovligt rörigt, helt klart betydligt rörigare, otydligare och snårigare än vad som borde vara tillåtet på lagstiftningsområdet i en civiliserad rättsstat.
Det vore bra om någon hos en eller flera domare, nämndemän eller andra med insyn hos migrationsdomstolarna och som vet svaret på miggans fråga kunde höra av sig med svar här. Den som inte önskar att hans/hennes namn ska anges får förstås vara anonym.