SR logoM vill skärpa kraven på anhöriginvandring är rubriken på ett inslag i nyheterna i Sveriges Radio den 29 december. Det är befriande att höra Tobias Billström, ansvarig minister, tala klarspråk:

Foto: Pawel FlatoDe inströmningstal som vi har sett när det gäller asylsökande ligger i dag på så höga nivåer, och kommer att göra det under de kommande åren, att vi måste fundera över vilka villkor som dom anhöriga som kommer till Sverige framöver kommer att komma under.

Dock vore det också bra om de ansvariga läste och agerade efter alla rapporter som genom åren publicerats här på bloggen, skrivna av miggor med god insikt i, stor erfarenhet av och djup kunskap om de asylbedrägerier som pågått under lång tid. Bedrägerierna minskar ju knappast, snarare tvärtom. Hade man dels hållit fast vid lagens huvudkrav på styrkt identitet och styrkt eller trovärdig asylhistoria; dels sett till att alla som fått avslag på sina ansökningar snabbt lämnat landet, då hade invandring av anhöriga till asylsökande/flyktingar som inte ljugit, inte visat falska handlingar, inte påstått att deras pass plötsligt bara gått upp i rök, inte varit ett lika stort problem.

Under många år har mängder av asylbedragare ”premierats” för sin enastående förmåga att dupera svenska myndigheter och kunnat hämta hit sina – ofta stora – familjer att leva på skattefinansierade bidrag. Går ”signaler” (=information) ut i de länder som flest asylsökande kommer ifrån om att Sverige ställer försörjningskrav – och informationen når fram snabbare än ett expresståg! – så kommer en stor del av dem som söker asyl på bedrägliga grunder inte längre att ta sig hit.

Huvudinriktningen bör vara att man ska kunna försörja sin familj själv, inte att andra ska göra det. Det har migrationsministern rätt i och så är det i de flesta andra länder som tar emot asylsökande. Man ska inte heller glömma att goda möjligheter finns för många familjer att återförenas i hemlandet, till exempel när läget förbättrats i krigs- och krisområden. Eller i andra länder där anhöriga bor, inte sällan sedan många år, som till exempel somalier som ofta bor i Kenya. Somalier kan numera också i många fall återvända till Somalia, till de områden där det nu inte längre anses råda väpnad konflikt.

© Denna blogg.