Finlands flagga mörkare blått korsKunskaper i landets språk är ett självklart krav för att få bli medborgare i Finland. Man kan inte vara fullvärdig medborgare i ett land om man inte ens behärskar landets språk (vissa undantag beviljas dock). Här är de olika sätten på vilka man kan visa att man har de nödvändiga språkkunskaperna. Man uppfyller kraven om man har något av följande betyg eller examina:

Språkexamina

  • Intyg över avlagd Allmän språkexamen (sk. ”YKI”) på minst färdighetsnivå tre med förmåga att i tal och skrift använda finska eller svenska. I före år 2002 utfärdat intyg skall färdighetsnivån dock vara minst fyra.
  • Intyg över avlagd Språkexamen för statsförvaltningen med minst nöjaktig förmåga att i tal och skrift använda finska eller svenska.

Grundskola

  • Avgångsbetyg från grundskola med godkänt vitsord i finska eller svenska som modersmål eller som andra språk.

Gymnasium

  • Avgångsbetyg från gymnasiet med godkänt vitsord i finska eller svenska som modersmål eller som andra språk.
  • Studentexamen på finska eller svenska med godkänt vitsord i finska eller svenska som modersmål eller som andra språk.

Yrkesexamina

  • Intyg på yrkesinriktad grundexamen som avlagts på finska eller svenska.
  • Intyg på yrkesexamen eller specialyrkesexamen som avlagts på finska eller svenska inklusive fristående examina.

Ett intyg över förberedande utbildning eller ett intyg över en avlagd delexamen räcker inte till som bevis på den språkkunskap som förutsätts även om intyget innehåller en hänvisning till lagen 630/1998 eller 631/1998. Endast med ett sådant intyg som du har fått för avläggande av hela examen kan du visa att du uppfyller kravet på språkkunskap.

Högskolestudier i Finland

  • Intyg över universitets- eller yrkeshögskolestudier i tjänstemannafinska eller -svenska (kunskaper i finska eller svenska som krävs i en tvåspråkig region för en tjänst som förutsätter högskoleexamen).
  • Intyg över godkänt mognadsprov på finska eller svenska som avlagts för universitets- eller yrkeshögskoleexamen.

När är det möjligt att avvika från kraven på språkkunskaper?

I följande fall kan undantag göras från språkkunskapsvillkoret:

  • Om du är minst 65 år och har flyktingstatus i Finland eller uppehållstillstånd på grund av alternativt skydd eller humanitärt skydd.
  • Om du är minst 65 år och vistas i Finland av andra orsaker än de som nämns ovan är det tillräckligt att du förstår och talar finska eller svenska på grundläggande nivå eller att du regelbundet deltar i undervisning i finska eller svenska. Bifoga till din ansökan ett intyg från din lärare i finska eller svenska över dina språkkunskaper och ditt deltagande i språkstudier.
  • Om du har ett sådant fel, en sådan skada eller sjukdom som gör det omöjligt eller orimligt att visa dina språkkunskaper. Om du begär ett undantag på grund av ditt hälsotillstånd måste du bifoga ett läkarintyg till din ansökan. Läkarintyget ska beskriva hur sjukdomen för din del förhindrar studier och inlärning av språket.
  • Om du bevisligen inte är läs- och skrivkunnig är det tillräckligt att du behärskar grunderna i att förstå och tala finska eller svenska, eller att du har deltagit regelbundet i undervisning i finska eller svenska. Bifoga till din ansökan ett intyg över dina språkkunskaper och ditt deltagande i språkundervisning från din lärare i finska eller svenska och ett intyg över att du inte är läs- och skrivkunnig.

Så ser kraven ut i grannlandet Finland, för dem som vill söka medborgarskap där. I Finland kan också medborgarskap återkallas, till exempel ”om personen i fråga har lämnat oriktig eller vilseledande uppgift eller förtigit en omständighet som om den varit känd skulle ha lett till avslag på ansökan respektive anmälan.

© = COPYRIGHT denna blogg. Min text är min och ska inte förvrängas, vinklas eller användas i syfte som den inte är ägnad för. Länkning till texten kan givetvis ske, men kopiering av mina texter är INTE tillåtet. Jag har inget samarbete med någon annan och skriver mina texter själv. Miggors och andras berättelser återges med deras skriftliga tillstånd. Citat ur olika medier förekommer, med länkar om sådana finns.