Finland inför en striktare linje på asylområdet, läs tidigare inlägg här på bloggen, till exempel Finland. Beslutsfattandet i fråga om irakiska och somaliska asylansökningar läggs på is. Och i Yles artikel Svårare för irakier och somalier att beviljas asyl? rapporteras att:
Migri har beslutat att tills vidare frysa de beslut som gäller irakiska och somaliska asylansökningar. Migri räknar med att reglerna kommer att skärpas. (Migri = Migrationsverket)
Ur en annan Yle-artikel med rubriken Migrichef: Finland ska inte vara mer lockande än andra:
Om riktlinjerna för asylbeslut stramas åt gäller de nya bestämmelserna alla asylsökande, kommenterar Migrationsverkets överdirektör Jaana Vuorio beskedet att säkerhetsläget i Irak och Somalia prövas på nytt. Det här kan påverka nya asylbeslut för personer som kommer från de länderna och de uppdaterade riktlinjerna gäller sedan alla asylansökningar.
På frågan Vill ni stävja flyktingströmmen till Finland med att se över säkerhetsläget i Irak och Somalia? svarar överdirektören:
Vi hoppas att de som är i behov av internationellt skydd får komma. Det är inte bra att andra kommer hit utan skäl eller för att få ett äventyr. Många har sagt att de vill återvända frivilligt efter ankomsten till Torneå. Dem välkomnar vi inte så ivrigt.
En striktare bedömning av asylskäl och därmed färre uppehållstillstånd för irakier och somalier blir alltså med största sannolikhet följden av den översyn som Migri nu gör. Fram till slutet av september har Finland tagit emot cirka 11.900 (69 procent) irakier och cirka 1.760 (10 procent) somalier. Den striktare linjen kommer alltså att tillämpas för dem – men också irakier och somalier som tidigare lämnat in asylansökningar och inte har fått beslut än.
Endast för dem som så småningom får stanna och ges flyktingstatus gäller att de har rätt till familjeåterförening som inte är förknippad med försörjningskrav. De är relativt få jämfört med den större gruppen som beviljas uppehållstillstånd på andra grunder.
För dem som beviljas asyl på andra grunder gäller strikta krav på bland annat försörjningsplikt för make och barn, som i praktiken betyder att en enskild individ måste ha en ganska god ekonomi för att familjen ska ges tillstånd att komma till Finland.
Av det hundratalet irakier som i fjol fick uppehållstillstånd i Finland fick en större del det på andra grunder än som flyktingar (flyktingstatus). För dem gäller försörjningsplikt för familjemedlemmar.
Skärmdump från Yle.
När det gäller andel beviljade uppehållstillstånd totalt, ligger den på ca 40 procent.