Jag ombads i går (den 20 april) av några medier att kommentera att en man som den 14 mars kom till Migrationsverket för ett samtal om hans översändande till det första Schengenland, av polis som fanns på plats hämtats och överfördes till förvaret, där han får vistas tills han lämnar Sverige. Jag sysslade med helt andra saker under gårdagen och kände inte till fallet. Till skillnad från många andra ”experter” så uttalar jag mig aldrig lättvindigt och helst inte utan att ha hela bakgrunden klar för mig. Men idag har jag läst lite om fallet och är beredd att kommentera det som hände. Dock alltså endast på grundval av medieuppgifter, vilket är viktigt att påpeka.

Det är inte så att jag ofta jag håller helt med chefspersoner inom Migrationsverket, men denna gång instämmer jag till fullo i vad verksamhetschefen Caroline Henjered säger i GP den 20 april i en artikel med rubriken Kritik mot ”fälla” för asylsökande:

Ett bra jobb. Vår grundregel är solklar. Man ska alltid kommunicera med den enskilde först, innan man kommunicerar med en annan myndighet. Men i vissa lägen, med upprepade händelser av olika art, kan synnerliga skäl uppstå.

Läser man vad olika medier rapporterar om händelsen så inser varje tänkande människa att här faktiskt funnits just ”upprepade händelser av olika art” och att ”synnerliga skäl” därför uppstått:

* Mannen befann sig här illegalt. Han skulle överföras till ett annat land enligt Dublinförordningen – som Sverige undertecknat – för att få sin asylansökan prövad där. Han hade inte rätt att få sin ansökan prövad här och skulle överföras till det första land inom Schengenområdet som han anlänt till för att få den prövad där. Ju förr överföringen sker, desto bättre både för honom och för Sverige. För honom för att han annars vistas här illegalt (=olagligt) och riskerar att utnyttjas vid svartjobb (=olagligt). För Sverige för att det finns lagar som reglerar vilka som har rätt att få sin asylansökan prövad här och vilka som inte får det.

* Mannen hade uteblivit från flera tidigare möten som han kallats till. Det är Migrationsverkets och Polisens uppgift att se till att människor som inte har rätt att vistas i landet inte heller gör det. Myndighetssamarbete har efterlysts av många och här samarbetade myndigheterna. Polisen hade inte kallats dit om mannen hade kommit vid första kallelsen och inte valt att strunta i Migrationsverkets upprepade kallelser. Här handlade det dessutom om samarbete med ett annat land, som enligt Dublinförordningen ska pröva den här personens asylansökan.

Att påstå att det faktum att poliser fanns på plats och att det var ”närmast en fälla” är fel. Det är Polisens skyldighet att se till att människor utan tillstånd att vistas i landet reser härifrån och när de inte gör det och inte respekterar lagen i Sverige så är det Polisens skyldighet att agera. Det kan knappast kallas en fälla, utan det är ett sätt att se till att personerna ifråga lämnar landet.

Migrationsverkets verksamhetschef Caroline Henjered påpekar i artikeln i GP att Migrationsverket går balansgång mellan två uppdrag: dels att medverka till att fattade beslut verkställs, dels att ha en öppen kommunikation med den enskilde, exempelvis en asylsökande. Hon har helt rätt i detta och det är inget att uppröras över.  Dessutom förtjänar hon inte kritik för Migrationsverkets agerande, eftersom både Migrationsverket och Polisen har agerat korrekt i detta fall. Tvärtom bör man vara glad för att myndigheterna samverkar och att man ser till att människor som inte har rätt att vistas i landet lämnar det.

Ska vi ha den reglerade invandring till Sverige som riksdag och regering beslutat och lagstadgat om, inbegripet asylinvandring, så måste ju myndigheterna göra sitt jobb både i början, i mitten och i slutet av den rättsliga (asyl)processen. Och var och en kan själv fundera över vilken tjänst man gör människor om man låter dem fortsätta vistas här illegalt, efterlysta av Polisen som ändå hade ”haffar” dem förr eller senare?

Notera: Migrationsverket har inga poliser gömda (!) vid återvändandesamtal med personer som ska avvisas! Förutsatt att de kommer på den första myndighetskallelsen och respekterar svensk lag.

Läs också:
Migrationsverket gjorde inget fel enligt chef – Värmlands Folkblad 20 april

OBS! © Denna blogg! Endast korta citat är tillåtna och länkning till originaltexten ska alltid göras.