Från en av romerna har följande kommentarer inkommit på statssekreterare Jasenko Selimovics replik på min krönika Om att kuva en nationell minoritet:
Selimovic skriver: Det har aldrig funnits några ”80 miljoner under 20 år” för att ge till romerna som Wager påstår.
Svar: Det är Maria Leissner själv som belyser att deras så kallade åtgärdspaket ska kosta 80 miljoner kronor per år. Detta upplyste även Selimovic om, vid vår träff med honom den 30 april. Så här står det i ett av de många dokumenten som producerats:
Romadelegationen har beräknat att det skulle behövas runt 80 miljoner kronor i statsbidrag årligen till ett ansvarigt organ som ska driva de romska frågorna. Och sekretariatet måste finnas i minst tjugo år för att bygga en stabil grund.
Selimovic skriver: Därmed har det inte heller funnits någon möjlighet att ta ifrån romerna dessa pengar och ge dem till någon annan minoritet.
Svar: Det finns dokumenterat via vår PM vad som sades och Selimovic nämnde detta själv, vilket kan tillstyrkas av tre romska personer som var närvarande.
Selimovic skriver: Romadelegationen har inte föreslagit att ett sekretariat skulle ha ”svensk ledning”. Hade Wager läst utredningen i fråga hade hon insett det.
Svar: OBS! Se skissen och PM från de berörda myndigheterna från träffen i 13 maj.
Selimovic skriver: Romadelegationen bestod inte av endast svenskar i ledningen, som Wager påstår.
Svar: Vi i referensgruppen hade inte någon rätt alls.
Här är några tidigare texter på bloggen, varav det i en del också finns diverse länkar:
Statssekreteraren hos integrationsministern har replikerat på min krönika – 26 juli 2011
”Selimovic ignorerar dem det gäller” – 27 juli 2011
Och här är några citat som tydligt visar vems projekt detta är (och inte är det romernas…). Maria Leissner, som citeras, är också den som är tänkt att chefa över ett nytt romskt sekretariat som ska följa på Romska Delegationen, där hon också var chef. Hon säger bland annat, i tidningen Minoritet, troligen hösten 2010:
Jag tycker att det är romernas tur nu. Nu har det handlat om bögarna i femton år. Nu är det dags för nästa grupp och det borde vara romerna.
Min kommentar: Notera ”JAG tycker att det är romernas tur…”. Var är romerna själva i detta? Och varför ställer hon grupper mot varandra???
Tidningen Minoritet anger att Maria Leissners största besvikelse är att hon inte fick igenom sitt förslag om ett Roma-ting, som likt Sametinget skulle ha varit ett steg mot romskt självstyre:
Alla fyra andra nationella minoriteter har egen representation men det finns ingenstans man kan ringa om man vill prata med romernas representant.
Maria Leissner är alltså besviken. Men romerna då? Och varför får de inte representera sig själva utan svenskt ”överstyre”? Det är ju det som de klagat på och inte fått gehör för, och som gjort dem så frustrerade att de har skrivit till Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter!
Den här hanteringen rymmer en hel del kränkningar och kanske rentav diskriminering av dem, enligt romerna själva. Både det och försöken till påtvingande av en Vitbok och en Sanningskommission etc vill romerna och resandefolket ska komma till allmän kännedom och hoppas att det ska bidra till att man på integrationsdepartementet (!!??) slutar att mer eller mindre köra över dem utan lyssnar på dem när de säger att de inte vill ha vare sig Vitbok eller Sanningskommission etc, och att de vill äga sina egna frågor.
Jag är inte romernas talesman! Men eftersom man inte lyssnat på romerna och resandefolket själva trots att de i flera år försökt föra fram sina synpunkter och några har vänt sig till mig, så har jag försökt hjälpa dem att offentliggöra vad som pågår. När statssekreterare Selimovic i sin replik på min krönika lite överlägset försöker förringa det jag för fram genom att säga att ”hade Wager läst utredningen i fråga hade hon insett det”, måste jag undra varför han tycker att jag ska läsa en utredning på – om jag minns rätt – 582 sidor?! Och på vilket sätt skulle det förändra vad romerna klagar på? Jag har varken tid eller råd (till skillnad från honom själv och Maria Leissner m.fl.) att bruka min tid till det, och det är på intet sätt min uppgift. Jag har försökt sätta mig in i saken så gott det går utan att läsa den enorma utredningen, och jag tycker att romerna själva har pekat på vad det handlar om. Det behöver man inte läsa en 582 sidor tjock lunta för att förstå.