Att det mest skulle vara "rika barns" föräldrar som uppvisar ett oansvarigt beteende har jag svårt att tro. I texten framgår ju att man i t.ex. mångkulturella Rågsvedsskolan i södra Stockholm ofta ger ledighet i samband med religiösa högtider. Det är ju också bortovaro från skolan som inte är sanktionerad i grundskoleförordningen och inte är förenlig med det faktum att det råder skolplikt. Och det framgår även att föräldrarna ofta tar sig rätten att resa på långa semestrar till sina hemländer och struntar i att skolan inte beviljar ledighet för deras barn.
Det är ju fullständigt oacceptabelt och strider mot den grundlagsenliga skolplikten att barn och unga tas ur skolan långa perioder. "Skolplikt" betyder att man måste gå i skolan, det är inte valfritt och det är inte upp till föräldrarna att välja att "låta barnen vara lediga". Dessa föräldrar är dessutom synnerligen dåliga föredömen för sina barn när de lär barnen att strunta i lagen och den plikt de har att gå i skolan. Lärare och rektorer måste sätta stopp för påstridiga och oansvariga föräldrar och inte falla undan för dem när de saboterar för eleverna och för skolan.
Elever i grundskolan kan få kortare ledigheter beviljade av rektorn för "enskilda angelägenheter". Rektorn får bevilja högst tio dagar under ett helt läsår enligt grundskoleförordningen. Det betyder inte att rektor ska bevilja tiodagarsledigheter, absolut inte. Vilket alltså många föräldrar tycks anse att de kan kräva.
"Policyn är ju egentligen att man inte ska ge ledighet annat än för speciella omständigheter som bröllop, begravningar, men verkligheten ser annorlunda ut i dag med föräldrar som lever på olika håll. En semester kan vara barnens enda möjlighet att vara tillsammans med sin andra förälder under en längre tid och det kan också handla om ekonomi så jag brukar bedöma utifrån varje enskilt fall", säger rektor Eva Wikberg på Maria Elementar.
Det är inte skolans sak att tänka på hur semestern ska ordnas, det råder som sagt skolplikt och föräldrarna ska anpassa sina ledigheter till skolan och dess arbetstid; det är inte skolan som ska anpassa sig efter föräldrarna. Eleverna har redan så mycket ledigt då föräldrarna kan umgås med sina barn: en veckas sportlov, tre veckor över jul, en veckas påsklov och drygt två månader på sommaren. Att bevilja ytterligare ledigheter är förkastligt. Svenska skolelever ligger redan så illa till i internationella kunskapsmätningar att Sverige inte har råd med slapphänthet på det här området också. När det är skola då ska eleverna vara där. När det är skollov då kan de resa vart som helst med sina föräldrar.
På Maria Elementar har man egna officiella prov från årskurs 5 och uppåt. Därutöver gör eleverna de nationella proven i femman och nian. Heder åt rektor Eva Wikberg som säger nej när föräldrar försöker ta ledigt under provtiderna. "Det är barnens arbete att gå i skolan, och om man hela tiden beviljar ledigheter så ger det en signal till barnen att deras jobb inte är viktigt".
Men Anette Madsen rektor på Essingeskolan, Kullskolan och Klastorpskolan på Kungsholmen, har en mycket märklig inställning till sin uppgift som rektor. Hon säger utan att blinka att hon "aldrig avslår en ledighetsansökan under tio dagar på ett läsår " och att föräldrarna till eleverna i de skolor hon är rektor för vet att hon skriver på deras ledighetsansökningar. Men det är ju inte klokt! Det är fel inställning och det är fel signaler som ges till både barn och föräldrar: "Ni får alltid upp till tio dagar extraledigt varje läsår, vi struntar i skolplikten!"
Skolverket måste påminna slapphänta rektorer om vad som gäller. Det är trist att det ska behövas, man hade gärna sett att rektorerna tog sitt ansvar utan pekpinnar…
Läs hela artikeln i Dagens Nyheter här.