Bland annat med anledning av Migrationsverkets ”rättsliga ställningstagande” gällande barn från Gaza (läs ”Gazabarn får stanna i Sverige”), skriver juristerna Birgitta Elfström och Arne Malmgren, som gjort otaliga resor i alla länder i Mellanöstern och har stor kunskap på asylområdet efter många år som beslutsfattare vid Migrationsverket, följande:
Migrationsverket har noll koll på situationen i Gaza
Den 19 mars 2010 framförde Migrationsverket till Migrationsöverdomstolen betr. Rafahgränsen att ”Egypten har full kontroll och avgör såvitt känt ensamt när gränsen ska öppnas”.
I ett rättsligt ställningstagande den 1 april 2010 skriver Migrationsverket ”Ett drygt år efter den israeliska militäroffensiven Operation Cast Lead (årsskiftet 2008/2009) fortsätter Israel (och Egypten) att kontrollera alla Gazaremsans gränser mycket strikt”.
Helt klart negligerade Migrationsverket i mars 2010 vad den israeliska organisationen Gisha- Legal Center for Freedom of Movement sa i rapporten Rafah Crossing: Who holds the keys? Det är dock positivt att Migrationsverket nu medger att det är Israel (och Egypten) som har kontroll över gränsen.
I Migrationsverkets rättsliga ställningstagande betr. Gaza den 1 april sägs att: ”…får det för närvarande i regel anses stötande ur ett humanitärt perspektiv att återsända barn dit”. Det måste ju betyda att vissa barn kan återsändas. Men vilka? Vad är det som gör att Migrationsverket inte klart kan säga att INGA barn kan återsändas dit? Det måste väl ändå vara uppenbart att det inte är för ”barnets bästa” att tvångsdeporteras till Gaza så som situationen är idag med terroriststyre, blockad, avsaknad av el, vatten, bostad m.m. Det borde även stå klart att ingen överhuvudtaget kan tvångsutvisas till Gaza, till ett styre som inte följer mänskliga rättigheter; som inte är objektivt och som vill införa sharialagar för befolkningen, vilket innebär inskränkningar i grundläggande mänskliga rättigheter; där säkerhetsläget är instabilt: där raketbeskjutning från palestinska militanta mot Israel fortsätter och Israel svarar med flygbombningar; där den allmänna humanitära situationen är synnerligen dålig; där civilbefolkningen får utstå stora umbäranden; där situationen präglas av brist på mat och vatten, sporadisk elförsörjning och trasiga avlopp.
Det är mer än skrämmande att Migrationsverket fortsätter att utvisa statslösa palestinier till Gaza oavsett om de är statslösa palestinska flyktingar eller statslösa palestinier. En statslös palestinier har inget som helst värde för Migrationsverket. Nu får det vara nog med kränkningar av statslösa palestiniers mänskliga rättigheter! Om Migrationsverket anser dem vara människor, vill säga.
Det framgår vidare i rättschefens rättsliga ställningstagande från den 1 april 2010 att situationen i Gaza ”inte är sådan att det kan ses råda inre väpnad konflikt”. Det råder delade meningar om detta. Undertecknad Arne Malmgren har analyserat situationen på Gaza beträffande väpnad konflikt. Läs analysen här.
Birgitta Elfström och Arne Malmgren