Klicka på textrutan för att komma till SCB:s sajt.
Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år ökade med 97.000 personer eller 2,1 procent under fjärde kvartalet 2007 jämfört med motsvarande kvartal 2006. Ökningen i antalet sysselsatta var särskilt stor bland utrikes födda där de sysselsatta ökade med 35.000 personer eller 6,1 procent.
Detta meddelar Statistiska Centralbyrån, SCB, den 8 februari.
På byråkratsvenska heter det ”sysselsatta”, det som vi andra kallar ”arbetar” eller ”jobbar”, med vilket vi menar att man får lön för det man gör. Sysselsättning är inte detsamma som arbete; sysselsättning kan ju vara att pyssla med sin frimärkssamling eller att sticka eller att rensa ogräs i rabatterna. Visst kan ogräsrensning kännas som ett arbete, men det är inte något lönearbete utan just en …sysselsättning.
När man läser i första stycket om att ”sysselsättningen” (inte lönearbetet) ökade med 6,1 procent bland utrikes födda blir man lite glad. Men då ska man betänka att den ökningen kan handla om en våg av finländare som kommit hit och börjat jobba lika väl som det kan handla om att en del med utomeuropeisk och kanske asylbakgrund. Det framgår inte vilka kategorier – arbetskraftsinvandrare från EU eller tidigare asylsökande det rör sig om. En del av svaret får an i nästa stycke där SCB skriver att:
Trots att de sysselsatta bland utrikes födda ökat kraftigt jämfört med fjärde kvartalet 2006 ökade inte andelen sysselsatta i denna grupp i och med att antalet utrikes födda i befolkningen också ökat kraftigt under perioden. Den stora skillnaden i sysselsättningsintensitet mellan inrikes och utrikes födda kvarstår därmed. Under fjärde kvartalet 2007 var 57,8 procent av de utrikes födda i åldern 15-74 år sysselsatta jämfört med 68,2 procent bland inrikes födda. Sysselsättningsintensiteten är särskilt låg bland utrikes födda kvinnor – endast 54,2 procent av dessa var sysselsatta under fjärde kvartalet jämfört med 61,8 procent av de utrikes födda männen.
Så var det med den ökningen. Återigen får man bevis på att statistik är vad man gör den till, att nästan vad som helst går att bevisa med statistik. Och att statistik ska läsas ur olika synvinklar och trängas in i ordentligt för att man ska få en korrekt bild. Och notera:
Arbete är något som staten, det vill säga vi alla, har nytta av eftersom den som arbetar betalar skatt. Sysselsättning däremot är något som skattebetalarna måste bekosta vare sig de vill eller inte.