Marianne Ljung i Örebro, som bloggar här, berättade för mig häromdagen om den heroiska (OBS! Ironi) fackliga kampen mot Lindqvists konditori. Jag har skrivit om det här och här. Jag blev illa berörd redan då och blir än mer illa berörd när jag läser Eric Erfors raka och tydliga ledarartikel med rubriken Än är inte sista bullen bakad i Expressen.
Det första blicken faller på är bilden som illustrerar Erfors artikel. En kvinna med rak och bestämd hållning och blick, fotograferad vid sin konditoridisk. Och så något litet som hon bär på ena armen. Jag tittar till och tror att det är en docka. Tills jag läser bildtexten: "Helene Andersson i sitt konditori med nyfödde sonen Liam."
Där står hon, fackets fiende nummer 1, den nyförlösta, hårt arbetande konditoriägaren Helene Andersson. "På fredagen föddes sonen och på tisdagen smällde facket till med en blockad mot hennes företag", skriver Eric Erfors. Och Helene Andersson står där, rak i ryggen och med klar blick och säger: "Jag tänker inte släppa taget. Jag har kämpat i fem år för att bygga upp mitt företag och tänker inte låta facket förstöra för mig". Snacka om GIRLPOWER!
Medan Livs genom sin andre ordförande Gerald Lindberg visar prov på riktigt unken och obehaglig GUBBPOWER: "Nej, vi kan inte ta några personliga hänsyn. Och hur länge skull vi i så fall ha väntat, tycker du?", som svar på frågan om de inte åtminstone kunde ha skjutit upp sin blockad så att Helene kunde hinna hämta sig efter sonens födelse för några dagar sedan. Förresten, den elakheten gör faktiskt att ordet GUBBSLEM är mer passande. Gubbslem (Gonyostomum semen) är en vanligt förekommande encellig alg…
Och lik en encellig alg måste den vara som tror och påstår att: "Man bedriver inte familjeföretag om man inte kan ta ut en dräglig lön". Så säger den gravt okunnige Gerald Lindberg. Ha ha ha ha ha! "OK. Facket har talat. Då vet ni vad som gäller, svenska småföretagare", skriver Erfors i sin artikel. Ja tack, då vet vi det. Ha ha ha ha ha! Snacka om verklighetsfrämmande!
Helene Andersson får redan enligt uppgift massor av stöd av solidariska örebroare. Människor som visar sitt stöd och står upp för en nybliven, hårt arbetande mamma som, tvärtemot vad verklighetsfrämmande fackmänniskor tror, knappast tjänar ens lika mycket i månaden som sina bagare men som tar alla risker. Och inte kan vara föräldraledig med en några dagar gammal baby.
Så här avslutar Eric Erfors sin artikel, och jag kan inte annat än hålla med honom:
"Fackets missbruk av konfliktvapnet mot småföretagare måste stoppas. I LAS finns ett undantag för företag med färre än tio anställda. Dessa företag borde kunna slippa blockader. Och den regeln gäller ju, som sagt var, redan landets små familjeföretag.
Nå, Maud Olofsson, måste man vara gift med sin bagare för att slippa en blockad?Jag tycker att du kan göra något betydligt mer konkret för kvinnliga småföretagare än dina "ambassadörer" som ska få fler, som Helene, att starta eget."