”Socialdemokraterna vill förkorta den tid ett företag måste vänta för att få betalt för sina produkter. I vissa fall kan stora företag dröja flera månader med betalningarna, och enligt socialdemokraterna ökar det risken att småföretag ska gå i konkurs. Statliga myndigheter ska gå före och korta betalningstiderna från 30 till 10 dagar”, anser partiets näringspolitiske talesman Tomas Eneroth. ”Stora företag, men även staten, använder småföretag som bank. Man gör det genom att förlänga betalningstiderna. Man betalar inte efter 30 dagar, utan efter 45 eller 80 eller 90 dagar. På det sättet tvingas små företag att utgöra bank både åt stora företag, men också åt staten, och detta måste det blir slut på.”

Ovanstående rapporterar Ekonomiekot, Sveriges Radio. Tomas Eneroth har helt rätt. Det är katastrofalt för små- och microföretag och enskilda näringsidkare att vänta på att få betalt för de jobb de utfört och att de ska agera ofrivilliga banker åt myndigheter och storföretag!

Gängse betalningstid är högst 30 dagar, ofta finns överenskommelser om 10 eller 20 dagars betalningsfri tid – sådana överenskommelser är giltiga när båda parter enats om villkoren. Men 30 dagar har av hävd och som praxis varit den längsta betalningstiden för fakturor. Efter det, om fakturorna inte är betalda, har den som fakturerat kunnat överlämna fakturan till kronofogden och till inkasso.

Det behövs knappast några nya regler eller bestämmelser i det här sammanhanget, men det behövs en allmän uppryckning och att även småföretag och egenföretagare står på sig och a) inte går med på för långa betalningstider, b) försöker förhandla sig till snabbare betalningstider eller c) lämnar in obetalda fakturor till inkasso så snart det går mer än två dagar över sista betalningstid och inga pengar har flutit in. För notera att små- och enmansföretag måste betala in både skatt, sociala avgifter och moms kring den 12:e varje månad och det måste de göra vare sig de har fått betalt för sina tjänster eller inte!