Klicka på textrutan för att komma till artikeln och videoklippet på MTV Uutisets sajt (på finska).
Information av kvinnliga poliser chock för asylsökande: det handlar om kvinnan ställning
Enligt Nina ”Peppi” Pelkonen, överkonstapel vid Västra Nylandspolisen, är det viktigast att grundligt informera asylsökande om kvinnans ställning i det finländska samhället. Hon föreläser i uniformskjol med pistol på höften på mottagningscentralerna (asylboendena). Som ensamkommande kvinnlig polis får hon genast de asylsökandes fulla uppmärksamhet.
– För de asylsökande är redan det chockerande att jag kommer ensam, att det inte är fem manliga poliser som eskorterar mig. Män som talar engelska frågar ofta varför jag talar om otrevliga saker och ser dem som en grupp.
– Jag svarar att polisen inte kommer dit för att prata om roliga saker. De frågar om jag anklagar dem som grupp och på det svarar jag att det här är mitt budskap till er alla och ni ska diskutera de här frågorna sinsemellan.
Pelkonen säger att hon alltid förenklat och rakt så att budskapet säkert går fram. Kvinnans ställning är, enligt henne, det som utgör den allra största kulturskillnaden mellan hur det är i deras hemländer jämfört med i Finland.
– Av min en timme långa föreläsning går största delen till att berätta om kvinnans ställning, om jämställdhet och om att hos oss är familjevåld lika förbjudet som gatuvåld. Dessutom berättar jag om barnens ställning i Finland och om åldersgränser för sexuellt umgänge.
Pelkonen talar om för de asylsökande att i offentligheten behandlas de som en grupp och inte som individer.
– Jag säger det rakt på sak, att de inte har lyxen av att bli bemötta som individer utan att de, tyvärr, behandlas som en grupp. Om en person begår ett brott så gör han hela gruppen en björntjänst.
Polisen informerade den 3 december offentligt om sexualbrott begångna av asylsökande, som ökat markant efter sommaren.
– Jag tror att en orsak till detta är den stora förvirringen just kring kvinnans ställning. I många kulturer är redan det att en kvinna lyfter blicken och ser en man i ögonen ett bevis på att hon inte är ”en ärbar kvinna”. Trots upplysning går det runt i huvudet på männen. Bland 30.000 asylsökande finns allehanda människor. Om man skulle placera 400 finska män mitt i Sahara, i trånga utrymmen under många månader, så tippar jag att där nog också skulle ske ett och annat.
Pelkonen berättar vidare att hon lyfter fram vilka straff som döms ut och hur brott kan påverka möjligheten att få asyl eller uppehållstillstånd.
– Jag betonar att i Finland anmäler kvinnor ofta sexuella trakasserier till polisen och att man inte kan begå sådana brott i hemlighet. Efter mina föreläsningar har många kvinnor som råkat ut för familjevåld fått en mycket klarare blick, avslöjar Pelkonen.
– Den stora utmaningen för framtiden är nu hur vi ska återsända människor från Finland. Men nu måste vi hantera det hela dag för dag. Att förstå våra seder och bruk går inte på några dagar, det går inte ens på några år.
Med de många asylsökande som kommit till Finland har också sexualbrotten kommit på tapeten. Pelkonen påminner om att vanligt sunt bondförnuft behövs i den upphettade situationen.