En anställd vid Försäkringskassan apropå texten En f.d. migga replikerar på en annan miggas inlägg:

Det samarbetas alldeles för lite mellan svenska myndigheter!

FörsäkringskassanAtt det är alldeles för vattentäta skott mellan svenska myndigheter blir mer och mer tydligt ju längre man jobbar på myndighet.

Om Migrationsverket drar in uppehållstillståndet för en person i Sverige borde verket naturligtvis höra av sig till Försäkringskassan och inte bara till Skatteverket! Det är Försäkringskassan som betalar ut nästan alla bidrag: bostadsbidrag, barnbidrag, vårdbidrag. Försörjningsstödet betalas dock ut av kommunerna. Hade man meddelat FK hade bidragen förhoppningsvis omedelbart dragits in. Eftersom FK i fallet som beskrivs i miggans kommentar inte fått info från vare sig Migrationsverket eller Skatteverket, fortsätter bidragen att betalas ut. Som regel avregistrerar vi inte personer från Försäkringskassans system bara för att de saknar uppehållstillstånd, det krävs en konkret uppgift om att personen faktiskt har lämnat landet. (Typ att personen utvisats.) Det krävs dock (i de flesta fall) uppehållstillstånd för att man skall ha rätt till en förmån, se ex. 5 kap 12 paragrafen i socialförsäkringsbalken.

När FK har utrett att en person inte längre befinner sig i Sverige skickar vi en särskild blankett till Skatteverket om personen fortfarande är folkbokförd här, och informerar om att personen inte är registrerad som bosatt hos FK från och med XXX. Vad som händer hos Skatteverket när de får denna blankett vet jag dock inte.

Ett problem som jag också kan se är att Folkbokföringen inte kan göra några retroaktiva registreringar (vad jag har förstått). Om FK har avregistrerat en person för att den inte bott i Sverige sedan januari 2010 så borde ju även Folkbokföringen avregistrera personen från januari 2010. Bosättningsperioder hos Folkbokföringen kan ju eventuellt räknas in när man söker pension…. Även om jag förstått att Pensionsmyndigheten tittar noga på hur försäkringsperioderna hos FK ser ut när de gör sin utredning.

Vidare kan sägas om dessa fall att vi inte meddelar Migrationsverket att personen inte bor i Sverige. Detta trots att det kanske kan ligga till grund för beslut om den enskilde söker förlängning/om uppehållstillstånd skall återkallas.

Vart vill jag nu komma med detta? Jo, det samarbetas alldeles för lite mellan svenska myndigheter! Detta gör att information som är relevant för flera olika myndigheter stannar endast hos den myndighet som fått informationen från början. Det är en allvarlig brist i systemet.

Kommentar: Nog borde någon av dem som har tagit sig makten att ”bestämma” börja reagera snart.

Vänligen respektera att alla texter är © COPYRIGHT denna blogg. De får inte förvrängas, vinklas eller användas i något syfte som de inte är ägnade för. Hela bloggtexter får inte användas, endast kortare citat med länkning till originaltexterna är tillåtet. Media och andra som citerar ur texterna ska ange källa! (OBS! Gäller givetvis också svenska journalister!)