En före detta migga, nu anställd vid Skatteverket berättar:

Efter alla mina år på Migrationsverket trodde jag nog att jag inte kunde bli chockad mer. Jag hade fel.

Idag satt jag med åtta folkbokföringsärenden rörande utomeuropeiska studenter som Skatteverket inte hittat. De ska registreras som utvandrade då de är utländska medborgare som saknar uppehållstillstånd och uppenbarligen inte befinner sig i Sverige. Men jag måste ändå först kontrollera att de inte befinner sig här och studerar och att det har blivit något missförstånd någonstans. Det kan ju få väldiga konsekvenser om de avregistreras av misstag.

Jag ringde till universitetet i staden där de är folkbokförda och de hittade två av dem direkt. Jag fick rådet att ringa till Verket För Högskoleservice, VHS, och kontrollera om de hade mer information om de övriga sex. Det visade sig att de sex återstående personerna inte överhuvudtaget var antagna till något universitet eller högskola i Sverige! Men för att få uppehållstillstånd så måste de ju ha visat upp ett antagningsbesked för Migrationsverket!!?? För att få folkbokföra sig måste de visa upp ett antagningsbesked för Skatteverket! Ingendera myndigheten kollar alltså i sin tur upp dessa handlingar mot aktuellt lärosäte eller VHS!

Hur kan det komma sig att man i ett av de mest genomreglerade länderna i världen kan passera två statliga myndigheter med oriktiga handlingar? Att kontrollen är mer än bristfällig i många fall vet jag, men att det inte görs någon kontroll alls kom verkligen som en chock. Varför är svenska myndigheter så makalöst naiva när det gäller människor från andra länder?

Jag vet att jag återigen ropar i öknen, men jag måste för min egen själsros skull på något vis få tala om detta.

© Denna sajt. Citera gärna, men länka till detta inlägg.