I Sverige ställs inga krav på att man behärskar landets språk för att man ska kunna få svenskt medborgarskap. Inte heller ställs krav på att man inte får leva på socialbidrag utan ska försörja sig själv. Man kan ha begått brott och ändå beviljas medborgarskap. Det finns en lista över hur många år man får vänta men det går att få medborgarskap. Karenstiden (!?) är som längst tio år för den som avtjänat ett fängelsestraff på sex år. I vissa fall kan karenstiden bli längre. Mer om kraven för att få svenskt medborgarskap kan läsas på Migrationsverkets sajt. Klicka på ”Medborgarskap” i vänsterspalten.
I Finland ställs en hel del krav på den som vill ansöka om medborgarskap:
– Identiteten ska vara tillförlitligt utredd
– Man måste ha bott i Finland tillräckligt länge (oavbruten eller förvärvad boendetid).
– Man får inte ha gjort sig skyldig till en straffbar gärning eller ha meddelats besöksförbud (oförvitlighetsvillkor)
– Man får inte ha gjort sig skyldig till väsentlig försummelse av underhållsskyldighet eller offentligrättslig betalningsförpliktelse (inga skulder)
-Man måste tillförlitligt kunna redogöra för hur man får sin utkomst (hur man försörjer sig)
– Man måste ha nöjaktig förmåga att i tal och skrift använda finska eller svenska eller finskt teckenspråk (språkkunskapsvillkor)
Läs mer om kraven för att få medborgarskap i Finland.
I Tyskland har man från den 1 september 2008 infört medborgarskapstest. Kostnaden för testet är 37 € (ca 355 kronor) per gång. Man får svara på 33 frågor varav minst 17 ska vara rätt. Testen är individuella för varje sökande och sätts ihop av Bundesamt für Migration und Flüchlinge (BAMF). De har utvecklats för att säkerställa att varje sökande har nödvändiga kunskaper om det politiska systemet i Tyskland samt om Tysklands historia.
Också i Norge – läs på Utlendingsdirektoratets sajt – har man från den 1 september 2008 infört språktester. Nu krävs kunskaper i norska för att man ska kunna få medborgarskap i landet. Hur man ansöker om – och vilka krav som ställs för – medborgarskap i Storbritannien kan man läsa om på UK Border Agency. Andra europeiska länders migrationsmyndigheter går också lätt att hitta på nätet för den som vill läsa mer.