migriNu blir det mycket siffror! Men det är ganska intressanta siffror, och inte särskilt svårbegripliga. Det rör sig om en del asylstatistik i Finland.

748 personer som sökt asyl i Finland fick under januari–juni 2009 beslut om avvisning till ett annat land som tillämpar EU:s Dublin-förordning*. Det är 48 procent av alla de 1 .545 asylsökande som fick ett beslut under början av året. Under första hälften av år 2008 var andelen Dublin-beslut bara 16 procent. Det berättar Finlands Migrationsverk. Det kan vara rimligt att anta (en gissning) att ungefär samma proportioner gäller i Sverige. Finlands Migrationsverk anger också att 39 procent av alla asylsökande som kom till Finland januari – juni 2009 fanns i Eurodac-systemet, d.v.s. de hade redan varit i andra EU-länder och sökt asyl eller olagligt passerat en gräns till ett EU-land.

Totalt fick 941 asylsökande avslag på sina ansökningar, 77 ansökningar var uppenbart ogrundade. 462 fick stanna varav 371 skyddsbehövande, 42 av humanitära skäl, 7 anhöriga samt 18 endast tillfälligt. 24 personer ansågs vara flyktingar och beviljades asyl.

Ökningen av antalet Dublin-beslut kan till viss del bero på att EU-staterna allt mer systematiskt lagrar fingeravtryck i det gemensamma Eurodac-registret också i samband med olagligt överskridande av EU:s yttre gräns. De länder som Finland sänt flest Dublin-ärenden till är Sverige (171), Italien (131), Norge (77) och Grekland (58). Från mars 2009 har Finland börjat fatta beslut om återsändande till Grekland också om man inte har fått svar därifrån, s.k. acceptance by default, eftersom man inte vill vänta så länge på att Grekland ska svara. Under det första halvåret 2009 har 24 asylsökande återsänts till Grekland.

Bland asylsökande har det under den senaste tiden också funnits allt fler personer som redan fått internationellt skydd i något annat EU-land, men som söker sig till länder där de får högre bidrag, som Finland. Samma fenomen torde finnas i Sverige, men detta har aldrig rapporterats om här.

Under det första halvåret beviljade Migrationsverket i Finland 462 asylsökande uppehållstillstånd på olika grunder. De flesta, dvs. 371 personer, fick uppehållstillstånd på grund av behov av skydd. Asyl beviljades 24 personer, varav en var en minderårig asylsökande utan vårdnadshavare. När det gäller minderåriga, ensamkommande pojkar (212 beslut) fick 35 procent uppehållstillstånd. En pojke fick asyl och en fick tillfälligt tillstånd. För de minderåriga flickornas del (29 beslut) ansågs 66 procent ha skyddsskäl medan 34 procent fick avslag.

Under april–maj minskade antalet asylsökande en aning, men i juni ökade antalet igen när 84 bulgarer sökte asyl i Finland. Utgående från erfarenheterna från de föregående åren är de bulgariska asylsökandena troligen ett tillfälligt fenomen under sommarmånaderna.

De klart största grupperna som sökte asyl i januari–juni 2009 var, såsom i fjol, irakierna och somalierna: 851 irakier (varav 129 minderåriga) och 638 somalier (varav 124 minderåriga). Antalet irakier minskade dock betydligt under senvåren och försommaren. Detta kan bero på att säkerhetssituationen i landet har förbättrats och på att Migrationsverket i början av maj har fastställt en ny strategi, enligt vilken de asylsökande som kommer från södra Irak och Bagdad inte längre anses vara i behov av skydd enbart på grund av säkerhetssituationen i området.

Finlands Migrationsverk konstaterar också att det är värt att uppmärksamma att

antalet somalier irakier och afghaner som är s.k. Dublin-ärenden och återsänds till det första landet inom EU som de anlände till, har ökat så, att de nu är fler än de som beviljas uppehållstillstånd. Fler avvisas alltså enligt lagen och Dublin-förordningen till andra länder och färre får stanna i Finland.

Totalt har 158 somalier fått uppehållstillstånd, och 383 har inte fått det. 197 irakier har fått uppehållstillstånd medan 227 inte har fått det.

Det ter sig ganska rimligt att proportionerna kan vara snarlika när det gäller Sverige. Den finska statistiken är dock både tydligare, mångsidigare och mer omfattande än den svenska och det är lätt att genast få en klar överblick över läget i Finland.

*Principen för Dublin-systemet mellan EU-länderna samt Island, Norge och Schweiz är att asylansökan behandlas endast i en konventionsstat. Ansvaret för behandlingen av asylansökningarna vilar på den stat, som har haft den mest betydande rollen när den asylsökande har kommit till medlemsstaternas område eller där personen första gången har sökt asyl.
© Copyright denna blogg. Vid citat ur denna
och andra texter här på bloggen, ange källa
och länka hit så att hela texten kan läsas
och inte bara lösryckta ord eller meningar.