Terrorns rike heter en bok av Carl Schiøtz Wibye, som under tiden 2009 – 2014 var Norges ambassadör i Saudiarabien. Han har också tjänstgjort vid de norska ambassaderna i Belgrad, Bern, Kairo, Teheran och Warszawa samt varit ambassadör för Makedonien, i Tirana och Pristina.

Det är en aning förvånande att inte den här boken rönt någon uppmärksamhet i Sverige med tanke på ämnet  och den tid vi lever i och på att det är en ambassadör från ett grannland som tillbringat fem år i Saudiarabien, som har skrivit den. Boken kom ut på norska 2017, på svenska i år, och såvitt jag kan se har den inte recenserats eller överhuvudtaget skrivits om annat än i ett kort stycke i Dagens Nyheter den 27 september, i en artikel om Suzanne Brøgger och en resa hon gjort i Norge. Där kan man läsa:

Brøgger kan ta en fråga som inte är specifikt norsk, exempelvis den om islamismen och extremismen, och se vilka svar hon får just i Norge. Hon hittar då en norsk ambassadör i Saudiarabien, Carl Schiøtz Wibye, som under fem år, mellan 2009 och 2014, körde landet runt på motorcykel och lämnade chockrapporten ”Terrorns rike. Hur en våldsam sekt från den arabiska öknen radikaliserade islam.” Wibye avslöjar prästernas och ledarnas ruttna dubbelliv och dekadens bakom en fasad av puritanism.

Förutom ovanstående korta stycke kan jag inte finna att någon annan i Sverige än Världen idag har publicerat något om boken. I mars 2017 publicerade tidningen en artikel av Lars Akerhaug ur den norska tidningen Dagen om ambassadören och om boken, alltså innan den kommit ut på svenska. Rubriken lyder Ambassadör: Saudi är roten till Islamiska staten och i texten sägs bland annat:

Det var först då han kom till Saudiarabien som han verkligen upptäckte islams skuggsida.

I boken Terrorns rike beskriver han hur en våldsam sekt från den arabiska öknen har radikaliserat islam. Wahhabismen är Saudi­arabiens statsreligion, en extremt nitälskande version av islam som har hållit landets befolkning i ett järngrepp ända sedan en allians ingicks mellan familjen Al Saud och wahhabismens prästerskap. I boken argumenterar Schiötz Wibye för att det är denna ideologi som är källan till terrorgrupper som al-Qaida och Islamiska staten (IS).

Boken om Saudiarabiens viktigaste exportprodukt näst oljan tog sju år att skriva. Schiötz Wibyes upplevelse är att islam i Saudiarabien är mer extrem än hur religionen ser ut i resten av den muslimska världen.

I Världen idags artikel kan man också läsa:

Han berättar att det var först då han skrapade på ytan och började ställa frågor om religiös tolerans och särskilt toleransen för andra riktningar inom islam, så som sufismen, ahmadiyya-islam och shia-islam, som dubbelnaturen hos den saudi­arabiska förståelsen av islam blev tydlig.

– Det var en slags arrogans och intolerans som det tog lite tid innan jag fick upp ögonen för. De fanatiker som jag stötte på var verkligen skrämmande. Och så började jag fundera över varför ingen talade högt om detta.

Schiötz Wibye säger i intervjun med Världen idag att han är orolig för konsekvenserna av saudiarabisk religiös indoktrinering också i hans hemland Norge.

– Utrikesdepartementet håller sig långt ifrån detta, men inofficiellt har jag fått reaktioner från folk som är positiva och som har sagt att det är väldigt bra att jag skriver om det här, säger han.

Schiötz Wibye är orolig för konsekvenserna av saudiarabisk religiös indoktrinering också i hans hemland Norge.

– I de stora städerna finns det muslimska gemenskaper och miljöer som är präglade av islamismen. Särskilda krav ställs på arbetsplatserna och skolorna och vi får höra att det norska samhället måste anpassa sig efter islam. Så vitt jag vet är det inga andra religiösa trossamfund som ställer liknande krav.

I Sverige är det ganska tyst om detta, trots att det här torde vara av betydligt större omfattning än i Norge.

Ambassadör Carl Schiøtz Wibyes bok borde läsas av riksdagsledamöter, ministrar och anställda i regeringskansliet (inte minst på UD); av beslutsfattare på myndigheter och verk; av anställda i skolor och andra samhällsinstitutioner. För att inte tala om av journalister. Och förstås av ”vanligt folk”. Okunskapen om det som den norske ambassadören skriver om är stor hos alldeles för många.

Beställ boken hos Karneval förlag. Gärna idag.

Ett uppslag ur boken. Klicka på bilden för att läsa texten:

 

 

 

 

© denna sajt. Vid citat, vänligen länka till detta inlägg.