I Finland, där studentexamen är en examen på riktigt, skrevs realprovet i mars. Här finns provet i livsåskådning och här är provet i kemi. En av uppgifterna i kemi lyder:
l. Förklara kort vad som förstås med följande begrepp:
a) amfolyt, b) omättat kolväte, c) heterocyklisk förening, d) fett, e) polymerisation, f) diffusion.
En annan uppgift lyder:
3. a) Förklara vilka bindningskrafter som förekommer mellan molekylerna eller jonerna i följande föreningar: NH3(l), HI(l), LiF(s), 12(s). (3 p.)
b) Välj någon av dessa föreningar och förklara hur de bindningar som förekommer där påverkar föreningens kemiska och fysikaliska egenskaper.
Provet Modersmålet I, textkompetens (svenska) finns här och Modersmålet II här. Och provet i filosofi finns här. Två av de uppgifter ur filosofiprovet som finlandssvenska abiturienter hade att ta ställning till lyder:
I olika kulturer definieras moral på olika sätt. Kan det finnas moraliska sanningar, om det inte råder enighet om vad moral? Ge exempel på moraluppfattningar som skiljer sig från varandra i olika kulturer. Använd dig av dina kunskaper i religion eller livsåskådningskunskap och historia.
Det sägs att i paradiset och i helvetet finns det ingen rättvisa. Kan man föreställa sig ett sådant naturligt tillstånd, där det inte råder någon som helst rättvisa? Varför behövs det rättvisa i samhället?
Och slutligen: Matematikprovet, kort lärokurs, finns här och Matematikprovet, lång lärokurs, finns här.
Tillägg i juli 2020: Länkarna är utgångna och har därför tagits bort, men länkar till motsvarande prov de senaste åren kan googlas fram på nätet