Från juristen Birgitta Elfström kommer följande inlägg med rubriken Att slåss mot väderkvarnar :

När jag jobbade som beslutsfattare på Migrationsverket slogs jag nästan varje dag mot väderkvarnar. Jag minns när chefen på besök- och bosättning inte ville fortsätta att utfärda resedokument i enlighet med 1954 års FN-konvention om statslösa personers rättsliga ställning för att hon "inte hade pengar i budgeten" till detta! Hon förstod inte vad ratificering av en konvention betyder utan skrev till regeringen och bad om att få slippa utfärda dessa pass. Då började min fight mot väderkvarnarna och efter många om och men besegrade jag dem och fick rätt: Migrationsverket har nu meddelat att från och med den 3 mars 2008 kommer nya resedokument att utfärdas för statslösa personer enligt 1954 års New York-konvention. Det innebär att dessa resedokument kommer att hålla samma standard som övriga svenska passhandlingar.

För mer än fyra månader sedan kontaktade jag skriftligen justitiedepartementet för att få svar på min fråga om huruvida 1954-års FN-konvention om statslösa personers rättsliga ställning gäller för asylsökande. Dessförinnan hade jag flera gånger telefonledes försökt att få svar men ingen tycktes "ha hand om" 1954-års konvention. Jag har nu fått ett svar som säger att den gäller för den som lagligen befinner sig i Sverige". Nu väntar jag på svar om det ska anses att en asylsökande "lagligen befinner sig" i Sverige. Svaret dröjer…

Under flera veckor har jag också försökt få svar från Migrationsverket om hur de har implementerat EG-direktivet (2005/85/EG), det s.k. asylprocedurdirektivet. Jag vill veta om en person vars ärende klassats som ett säkerhetsärende enligt utlänningslagen får tillgång till ett effektivt rättsmedel genom att ärendet slutligt prövas av domstol och inte som hittills av regeringen. Många otydliga svar har jag fått. Nu väntar jag på ett nytt svar efter min begäran om ett förtydligande. På samma fråga har justitiedepartementet upplyst mig om att de "inte har hunnit med att införliva direktivet i svensk lag ännu". Det skulle ha varit gjort den 1 december 2007. Men som jurist bedömer jag att en tolkning som står i överensstämmelse med direktivet måste göras även om direktivet inte har hunnit omformats till svensk lag.

När får Hassan Asad, som stämplats som en säkerhetsrisk, och andra i hans ställning tillgång till ett effektivt rättsmedel månntro?

Jag slåss fortfarande mot väderkvarnar…