En text i en serie texter som kommer att publiceras under den här vinjetten inför valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018. Texter tänkta att påminna om vad som hänt och inte hänt (!) sedan förra valet och valet därförinnan och ibland ännu tidigare. Om vad som hänt, vilka som sagt och gjort och tyckt vad och lite annat som kan vara bra att fundera på innan man går till valurnan.
Valdagen kl 15:00.
Alla debatter och dueller där samma nu utslitna partiledaransikten synts och partiledarnas röster hörts säga samma saker – oerhört många floskler/slogans utan faktisk substans – om och om igen är nu slut för den här gången. De ibland otrevligt, rentav gapiga och även barnsligt grälande politikerna har valsat runt i alla tänkbara medier morgnarna, dagarna och kvällarna i ända under flera veckor fram till idag, den 9 september. En del sansat och ”vuxet” har förstås också hörts, men överlag har tonläget och sättet att tala och uttrycka sig varit på ganska så låg nivå.
För oss som följer andra länders politiska debatter är skillnaden mellan dem och de svenska som natt och dag. Ingen finess bland svenskarna, nästan inga i sammanhanget passande ordspråk, mycket få referenser till historiska skeenden, inga spirituella litterära anspelningar. Allmänbildningen och bildningen är inte hög och därför blir det också torftigt och många upprepningar av slogans som tränats in. Journalister och programledare är inte mer bildade och allmänbildade de heller, varför det ofta händer att de inte förstår eller förmår att ställa följdfrågor eller call the politicians’ bluff, det vill säga genomskåda uttalade plattityder och floskler.
Bland de ord och uttryck som hörts om och om och om igen i de tiotals debatter och diskussioner och dueller som stått som spön i backen under ett antal veckor:
– Ända in i kaklet
– Sverige behöver ett nytt ledarskap
– Framåt
– Höjda skatter
– Sänkta skatter
– Klasskillnader
– Främlingsfientlighet
– Rasism
– Jag, jag, jag
– Medmänsklighet
– Värdegrund
– Alla mänskors lika värde
– Klimatet
– Migrationen
– Integrationen
– Nyanlända
– Sjukvården
– Pensionärerna
– Komma i arbete
– Skolan
– Socioekonomiska förutsättningar
– Parallellsamhällen
– Fler poliser
– Fler lärare
– Fler sjuksköterskor
– Fler läkare
Nu kommer vi att få dras med analyser av, och diskussioner om, allt som dessa åtta personer sagt och gjort inför valet och allt de nu säger och gör efter valet. Och med spekulationer kring hur en ny regering ska se ut, vem som kan regera med vem och över vilka partigränser.
I skrivande stund föreligger ännu inga valresultat. Alla – etermedier, tidningar, bloggar, Twitter, Facebook och andra sociala medier – rapporterar och spekulerar. Snart vet vi i alla fall hur rösterna fördelat sig.
Till sist, en påminnelse om Vilhelm Mobergs ord 1965: