Sällan, nästan aldrig, rapporterar media i Sverige om hur asyl- och migrationsfrågor hanterats i Finland. Norge nämns ibland, liksom Danmark. Ofta som skräckexempel eftersom där inte görs handhjärtan, inte ges straffrabatter åt mördare och våldtäktsmän i 19, 20-årsåldern och eftersom brottslingar där utvisas efter avtjänade straff vilket i Sverige verkar anses strida mot någon sorts egenpåhittade ”mänskliga rättigheter” som gäller bara i Sverige.
Via sökordet Finland får man fram alla texter på den här sajten som finns som nämner landet. Många, en majoritet men inte alla, handlar om just hur asyl- och migrationspolitiken ser ut i det östra grannlandet och hur man adresserar problem som uppstår i asylinvandringens spår så snart de uppstår.
I Sverige utreder man och kan inte ens låta det för tillfället näst största, demokratiskt invalda partiet Sverigedemokraterna, vara med och säga sitt i för landet livsavgörande frågor. Det är så pinsamt att se och höra de oerhört barnsliga sandlådepolitikerna i detta land, som likt strutsar antingen står med rumpan i vädret och huvudet i sanden eller har huvudena ovanför molnen.
Flyktingslussen i Torneå är ett av många exempel på finländsk handlingskraft, på snabba beslut och snabbt agerande i stället för – som i Sverige – tjafs i grupper av politiker som ändå inte vet och förstår tillräckligt för att kunna enas om någonting:
• Finland. Flyktingslussen öppnad i Torneå. – 22 september 2015. Ur texten:
Flyktingslussen öppnade idag, tisdagen den 22 september 2015, i gymnasieskolan Tornion yhteislyseo. Alla asylsökande som kommer från Sverige måste registrera sig i Torneå – de kan alltså inte själva bestämma var i landet de lämnar in sin ansökan. Också de som kommer via Kemi förs nu till Torneå.
• Finland. Flyktingslussen i Torneå blir exempel för andra EU-länder. – 26 september 2015. Ur texten:
Finland agerade snabbt och och effektivt och inom en dryg vecka efter att människor i stora skaror börjat ta sig över gränsen från Sverige, fanns flyktingslussen i Torneå på plats, bemannad med folk från Polisen, Gränsbevakningsväsendet och Migrationsverket. Den finländska regeringen är handlingskraftig. Det behövs inga långbänkar, inga debatter, inga utredningar, inga fegningar och blöta fingrar i luften för att den ska fatta beslut.
• Finland. Den europeiska gränskontrollmyndigheten Frontexs ledning besöker flyktingslussen i Torneå. – 13 oktober 2015. Ur texten:
Men vilket land är det som har kontroll över situationen på asylinvandringsområdet och som vill skydda sitt land och sitt folk samtidigt som det ger skydd åt dem som verkligen behöver det? Och som har en regering som förmår handla snabbt och beslutsamt?
Och vilket land är det som har struntat i att kontrollera och registrera gränsöverträdande människor och utsatt sitt folk och sitt land för irreparabel skada genom att tillåta illegal invandring (ingen registrering av tiotusentals hitkommande) och att låta okunniga och rent inkompetenta politiker hålla på och leka med folkets liv och landets framtid?
Otaliga gånger har jag försökt intressera främst politiker men också andra aktörer att göra en ordentligt studieresa till Finland. Noll intresse. Utom när det gäller den här gruppen (läs texterna) som jag samlade ihop och gjorde en ”asylresa” med, med stöd av Finlands utrikesministerium.
• Finland. ”Asylresa” till Helsingfors – 27 september 2016. Ur texten:
Vid besöket på Migri – finska Migrationsverket – därefter, togs vi emot av en grupp på åtta experter och sakkunniga, inklusive generaldirektör Jaana Vuorio. Under två timmar fick vi mängder av intressant kunskap om hur asylintervjuerna görs, om sållningen av asylansökningar, om att alla minderåriga åldersbedöms genast i början eftersom man anser att det är fel att placera vuxna bland barn (!), om en del nya regler som införts och mycket annat. De twittrade också om besöket.
• Finland. Migri. Om den finländska asylhanteringen. Del 1. – 3 oktober 2016. Ur texten:
Det är en imponerande samling experter och sakkunniga med generaldirektör Jaana Vuorio i spetsen, som hälsar oss välkomna: Hanna Helinko, direktör för enheten för juridisk service och landinformation; Tirsa Forssell, chef för resultatområde juridisk service och stödtjänster, asylenheten; Hanna Kautto, kommunikationschef, enheten för kundrelationer och kommunikation; Matias Kallio, överinspektör, asylenheten; Olli Snellman, chef för resultatområde, mottagningsenheten och Tuomas Koljonen, specialsakkunnig, enheten för juridisk service och landinformation.
Vi hälsas välkomna av generaldirektören som uppskattar att vi är där och nämner att Migri har haft besök från andra länder, bland annat Norge. Men ingen svensk journalist eller opinionsbildare och inga politiker från Sverige har varit där, inte en enda.
Vi är således de första och de enda från Sverige som besökt Migri.
• Finland. Migri. Om den finländska asylhanteringen. Del 2. – 3 oktober 2016. Ur texten:
När det gäller asylsamtalen, är gången denna:
- Bokning av tid för asylsamtal görs enligt den prioriteringsordning som fastställts a efter sållningskriterierna och som angetts i UMA-systemet, det vill säga i utlänningsregistret, se faktaruta nedan)
- Asylsamtalen kan även prioriteras separat för olika listningar
- I Dublin-ärenden bokas asylsamtal inom 5 dygn och asylsamtalet hålls inom 12 dygn
- I alla andra fall hålls asylsamtal så fort som möjligt
• Finland. Migri. Om den finländska asylhanteringen. Del 3. – 4 oktober 2016. Ur texten:
Rättshjälpen (i Sverige: offentligt biträde bekostat av staten) till utlänningar vid behandlingen av ett ärende som gäller internationellt skydd är enligt en lagändring 1.9 2016 begränsad genom en bestämmelse om att biträdes närvaro vid asylsamtal enligt 97 a § ingår i rättshjälpen endast om detta är nödvändigt av särskilt vägande skäl eller om det gäller en ensamkommande minderårig.
Ytterligare texter där ordet ”Finland” finns med kan, som sagt, hittas via sökordet Finland på denna sajt. Liksom det går att hitta texter där ord som till exempel asyl, utvisning, uppehållstillstånd, Afghanistan, Irak, Syrien etc också kommer upp via dessa sökord.
© denna sajt. Vid citat, vänligen länka alltid till originalinlägget för undvikande av att citat rycks yr sitt sammanhang.
Till skillnad från till Public Service så rullar inga skattekronor in till den här sajten. Om ni som läser och uppskattar texterna vill bidra med en redan beskattad slant så gör det gärna här: