Klicka på textrutan för att komma till artikeln i Stern (på tyska).
Notera att här används de ord man använder i Tyskland. ”Flykting”, där vi skulle säga ”asylsökande” och ”åldersbestämning” där vi skulle säga ”åldersbedömning”.
Omstridd metod. Hildesheim använde ny DNA-test för åldersbestämning på flykting
Hildesheim använde ny DNA-test för åldersbestämning av flyktingar. En flykting uppgav att han var minderårig – enligt testen var han förmodligen över 26 år gammal.
Bildtext i artikeln: Flyktingbarn i en transitzon i Rostock (Symbolbild) – frågan hur flyktingars ålder ska kontrolleras delar sedan månader politiken.
Kommunen Hildesheim har för några månader sedan infört en ny metod för åldersbestämning av flyktingar. Stern lät ett kaliforniskt laboratorium göra en undersökning i maj 2017. DNA ur ett blodprov från en ung flykting undersöktes framgångsrikt. Flyktingen, som påstod att han var minderårig, är enligt undersökningen med en sannolikhet på 95 procent mellan 26,4 och 29 år gammal. Med en sannolikhet på 99,999 procent är han äldre än han påstår.
Metoden kan utlösa en ny diskussion om åldersbestämning av flyktingar i Tyskland. Politiker som inrikesminister Thomas de Maizière och SPD-politiker Andrea Nahles krävde i dagarna för Tyskland enhetliga tester av flyktingar vilkas ålder är tvivelaktig. De hittills praktiserade metoderna, där läkarna använder sig av röntgenbilder, har kritiserats på grund av strålningsexponeringen och har delvis avvisats. För DNA-metoden behövs endast saliv- eller blodprov.
”Det är som att jämföra en Mercedes med en gräsklippare”.
Metoden har utvecklats av den tysk-amerikanske humangenetikern och biostatistikern Steve Horvath vid University of California i Los Angeles. Horvath är övertygad om att hans test är bättre än andra metoder (som röntgenmetoden) för åldersbestämning. ”Det är som om man jämför en Mercedes med en gräsklippare” sade Horwath till Stern. För att bestämma en människas ålder undersöker Horwarth många genbyggnadsblock hos vilka åldersrelaterade kemiska förändringar kan upptäckas – den så kallade metyleringen. ”Det är som om DNA rostar under livet”, sade Horwath.
Med denna ”rost” kan ett laboratorium härleda människans biologiska ålder. Det motsvarar inte exakt den ålder som födelseattesten ger men avvikelserna är små – särskilt hos unga människor. Även tyska rättsmedicinare såsom vice direktören för rättsmedicin i Münster, Andreas Schmeling, som även leder arbetsgemenskapen ”Forensische Altersdiagnostik”, kallar Horvaths upptäckt ”ett stort hopp”. Under beteckningen ”Epigenetic Clock” och”Horvath’s Clock” har den redan fått internationell uppmärksamheten bland forskare över hela världen.
Straffprocessen förbjuder sådan omfattande DNA-analys
Denna nya DNA-metoden ger upphov till rättsliga frågor. Straffprocessen förbjuder hittills sådana djupgående DNA-analyser.
Därför kan den inte heller användas i Kandelfallet (där en påstått 15-årig flykting dödade sin jämnåriga före detta flickvän). Emellertid har delstaterna Baden-Württemberg och Bayern redan under förra regeringsperioden tagit initiativ till en lagändring som nu behandlas i olika instanser. De följer härmed en efterfrågan från ett stort antal poliser.
”Om utredare på brottsplatsen hittar ett DNA-spår kan de ringa in åldern och behöver inte misstänka alla som brottslingar”, sade vicepresidenten på Landeskriminalamt Baden-Württemberg, Andreas Stenger, till Stern.
Utanför rättens värld gäller andra regler: Om ungdomsvård och utlänningsmyndigheter vill fastställa åldern på påstått minderåriga flyktingar så kan tysk lag som tillåter ”läkarundersökningar” tillämpas. Med detta som grund har man analyserat åldern i Hildesheim-fallet.
Information: Det är i huvudsak nytysken som har översatt texten i Stern.