Fredagen den 26 augusti satt jag, som så många gånger förr, tillsammans med en god vän på Pizzeria Teveres uteservering vid Nytorget. Det duggregnade, men det var varmt, och vi satt under ”tak” (markis) så det var ändå riktigt skönt.
Av olika anledningar trodde både min vän och jag, att Lotta hade jobbat tillsammans med oss på SAUDIA, Saudiarabian Airlines, för länge sedan, så vi vinkade till henne när vi såg henne där hon gick ut och in på Tevere.
Det visade sig att både min f.d. SAUDIA-kollega och jag hade fel: Lotta hade inte jobbat där! Men vi fick en väldigt trevlig och intressant pratstund med den här fantastiska kvinnan som dragit i gång så många nya, kreativa ”matprojekt” genom åren och verkligen är en ”krogdrottning” utan like!
Bland annat var det hon som drog i gång ett ”god skolmat”-projekt för många år sedan. Då lagades ca 500 portioner mat om dagen. Nu har andra tagit över och det hela har vuxit till 14.000 skolmatsportioner per dag! Lotta Andreasson öppnade också Hannahs krog på Skånegatan, en mycket omtalad och populär restaurang där det alltid var kö och dit ”alla” ville äta. Några andra krogar har hon också drivit på Skånegatan (och annorstädes), plus agerat konsult hos andra som behövt hjälp med att starta restaurang. I Nöjesguiden, april 2008, kunde man läsa:
I början av 90-talet uppfann Lotta Andreasson Skånegatan. Hon byggde den inte av asfalt och grus, men genom krogen Hannas – 90-talets för popmusiken viktigaste krog – skapade hon grunden för vad Skånegatan står för idag.
Lotta Andreasson var också den som grundade populära matbutiken Cajsa Warg, som länge bara fanns på Renstiernas gata på Söder. Ganska nyligen öppnades dock en butik också vid S:t Eriksplan i Vasastan, och Lotta berättade att hennes ursprungliga tanke var, att Cajsa Warg-butiker skulle finnas i alla stadsdelar i Stockholm. Kanske blir det också så, så småningom.
Idag var hon på Tevere för att hon hjälper ägaren (som har flyttat till Helsingfors) att sköta stället (och några till som han äger) under hans bortovaro. Hon hade feber och var ganska dålig, men det hindrade inte henne från att hugga i och kånka in tunga backar med diverse drycker från sin bil. Eller från att sitta ner och prata med oss och berätta om sin filosofi kring mat: färskt, gott, kvalitet, trevligt bemötande, rent och snyggt. Hon berättade också om hur hon lärt upp massor av folk på sina restauranger och sedan delegerat och inte varit en ständigt kontrollerande chef. Att ge ansvar och förvänta sig att människor lever upp till det, verkar alltid ha varit en stor del av hennes filosofi.
Nu har Tevere fått utskänkningstillstånd, så från hösten (snart!) kan gästerna också få en öl eller ett glas vin till pizzan eller pastan. Det är trevligt, för på krogtäta Söder verkar det aldrig finnas tillräckligt med plats för alla som vill äta ute och ta ett glas till maten. Vi framförde dock till Lotta Andreasson, att vi hoppas att stället inte kommer att ”trendas till” alltför mycket och att det är så få ställen kvar som är genuina, okrusidulliga och som inte spelar störande musik när folk vill kunna prata med varandra. Hon verkade vara av samma åsikt, att det finns så oerhört få sådana ställen kvar, och därför har vi, som är stammisar sedan mycket länge, gott hopp om att Tevere bevaras någotsånär intakt.
Det var en verkligt inspirerande stund som vi fick med den här ”krogdrottningen” (som hon kallas av många i branschen), som har hunnit med så mycket och som varit så¨kreativ och framgångsrik på matområdet!