Klicka på text- och bildrutan för att läsa texten (troligen bakom betalvägg).
Intressant läsning i Di Weekend (bakom betalvägg):
”Svensk väpnad styrka får inte användas utomlands utan att riksdagen fattat beslut om det. Nato kommer att ha synpunkter på det när de inser att Sverige är oanvändbart i snabba skeenden. Det är en jättefråga som ingen vill prata om”, säger Robert Karjel.
Vidare ur artikeln:
Ut ur Kabul – den svenska evakueringen från Afghanistan’ är både avsedd som ett tidsdokument och en bladvändare.
Pusslet har kunnat läggas med mobilkamerabilder, chattrådar från appar som Signal och Whatsapp, och amerikanska underrättelserapporter. Liksom samtal med dem som ytterst stod i centrum för den insats som innebar att liv sattes på spel: de afghanska tolkarna och lokalanställda.
———-
”Boken är så nära verkligheten man kan komma utan att avslöja det som ska förbli hemligt”, säger han till Di Weekend.Ett enskilt uppdrag upprättades på kort tid, där regeringen, Försvarsmakten, utrikesdepartementet och Migrationsverket var inkopplade. Personal från Vesper Group, som precis hade kommit hem från Kabul, ställde frivilligt upp på att återvända till kaoset.
”Jag är imponerad av dem som åker tillbaka efter att ha fått frågan: ’Du förstår att du åker till världens farligaste plats? Går det åt helvete så dör du där’”, säger Robert Karjel.
Skildringen har alla ingredienser som krävs för en tv-serie eller biofilm.
”Ja, det finns ett högst påtagligt intresse. Förhandlingar pågår och jag har agenter som hanterar buntarna med avtal”, säger han, utan att precisera närmare.”
Boken finns att köpa på nätet hos de vanliga bokförsäljningssajterna som pappersbok, ljudbok och e-bok. Den presenteras så här:
I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara.
Situationen blir snart politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt en pandemi gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.
För varje timma minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan, och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.
Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån – från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.
Klicka på text- och bildrutan för att lyssna på intervjun.
Till detta kan läggas att Robert Karjel, författaren till boken, intervjuas i en dryg timme av Jörgen Huitfeldt för sajten Kvartal. programmet presenteras så här:
När talibanerna återtog kontrollen över Afghanistan efter 20 år av västerländsk militär närvaro i landet blev det bråttom för västländerna att lämna. I boken ”Ut ur Kabul” beskriver Robert Karjel det dramatiska händelseförloppet. Och förklarar varför Sverige ännu en gång blev sist på bollen vid en akut kris.
Kommentar: Det som berättas är som hämtat ur en den mest perversa och sjuka skräckfilm. En del av det som berättas har vi sett bilder av, men det blir på något sätt nästan verkligare när man hör en person, som var direkt inblandad, berätta om de ohyggliga scener som utspelade sig de där dagarna då paniken var så stor att människor stod i avföringskanalen vid muren mot flygplatsen och kastade upp sina småbarn till ”räddarna” som stod där. Och människor trampades ihjäl. Kulorna ven, självmordsbombare tog så många som möjligt med sig i döden och alla de utländska personer– här handlar det främst om de svenska – var tvungna att avvisa mängder av människor som helt enkelt inte kunde få följa med från helvetet i Afghanistan när räddningsplanen lyfte.
Det pinsamma, typiskt svenska senfärdiga sättet att hantera stora, viktiga, livsavgörande beskrivs också och det gör ont att höra och läsa om det. Men det är så Sverige fungerar; det vill säga i skarpt läge inte. Som Robert Karjel säger:
– Nato kommer att ha synpunkter på det när de inser att Sverige är oanvändbart i snabba skeenden.
Dock fanns det under de fruktansvärda dagarna i Kabul driftiga människor både i och från Sverige som gjorde vad de kunde, trots senfärdighet och långsamhet hos ”de ansvariga” i Sverige. Det ger en liten strimma hopp om att det ska finnas människor som, om det återigen blir nödvändigt, är villiga att ta kommandot och agerar likadant den dag Sverige hamnar i en situation där sakkunskap, intelligens, ansvarstagande och mod är helt avgörande.