Klicka på text- och bildrutan för att läsa hela artikeln.
I Sverige. Eller snarare: I det geografiska området mellan Norge och Finland som förut gick under benämningen Sverige. Stefan Krakowski skriver om sin och många, många andra läkares och sjuksköterskor vardag i detta geografiska område som i allt mindre utsträckning känns som en nation:
”Gör du inte som jag säger tar jag hit ett gäng kriminella.”
Patienten mitt emot mig uttalar hotet med lugn röst, blicken är stadig. Det var en tuff dag på jobbet.
Tre patienter hade utsatt mig för hot och jag var tvungen att ha väktare utanför samtalsrummet. Vid ett tillfälle var det nära att jag blev attackerad.
Ingen av patienterna led av någon svår sjukdom som medförde att de tappat verklighetsförankringen. Alla var fullt kapabla att ta ansvar för sina handlingar.
Samma dag berättade en kollega på en annan avdelning att han och familjen blivit utsatta för mordhot av en inneliggande patient.
Kommentar: I det geografiska området mellan Norge och Finland är läkares och sjuksköterskors liv och hälsa inte lika mycket värd som kriminellas, särskilt inte om de hotande och attackerande kommer från asylländer, vilket de till största delen – men inte enbart – gör, enligt många av dem som utsätts. I riktiga rättsstater, som Stefan Krakowski påpekar i sin artikel, är det annorlunda:
I delstaten Queensland i Australien kan man få upp till 14 års fängelse om man angriper läkare, sjuksköterskor eller ambulanspersonal.
Där möts allmänheten av följande budskap på affischer:
”If you think it’s okay to assault a nurse, doctor or ambulance officer, we’ll give you up to 14 years to think again”.
Kommentar: Samma som föregående kommentar.