På kvinnodagen kampanjade Zahra Abdulla, invandrad från Somalia och barnmorska samt ledamot i stadsfullmäktige, i huvudduk och heltäckande kläder, i Helsingfors. Hon vill in i riksdagen för De Gröna. Med gott humör och en god portion svart (ursäkta!) humor stod hon och delade ut sitt valmaterial och lakritsstänger i den beramade förpackningen med den 80 år gamla bilden som föreställer en svart, krullhårig flicka med tjocka, röda läppar.
Zahra Abdulla i tidningen Ilta-Sanomat:
Jag skulle gärna dela ut fler om jag hade råd! Folk skrattar så de viker sig dubbelt. Mig stör inte bilden av flickan med de tjocka läpparna. Jag tycker inte det är rasism, jag tycker det är humor.
Skulle Zahra, ursprungligen från Somalia, få göra så här och tycka så här i Sverige? Svaret på båda frågorna är nej. Här finns åsikts- och yttrandefrihet på papperet och i teorin, men inte i handfast verklighet för då träder en massa O:n in och hötter med sina pekfingrar JämO, DO, HomO etc. Åsikts- och yttrandefriheten har urholkats på senare år. Det finns mängder av mer eller mindre snåriga bestämmelser som motsäger det som stadgas i grundlagen. Men det får man inte heller prata om.
Notera att Zahra Abdulla själv, som alla riksdagskandidater i Finland, står för sin egen valkampanj med sina egna idéer och för sina egna pengar. Partiet har inget med det att göra och hjälper alltså inte heller till ekonomiskt. Så det hon och andra kandidater gör i sina kampanjer är helt och hållet deras egna påhitt. Zahra Abdulla kampanjar under parollen Sisukas suomalainen ehdolla eduskuntaan! (ungefär ”Finländare med sisu till riksdagen”). Det är den bild hon presenterar av sig själv, och De Grönas ordförande Heidi Hautala berättar att hon röstade på Zahra i förra riksdagsvalet år 2003.
Påpekande 1: Jag tror absolut inte (och tycker inte heller) att en sådan logo som den 80 år gamla på Fazers lakritsstång skulle kunna antas idag, ingen skulle heller ens komma på tanken att skapa en sådan. Men 1927 var tiderna helt andra. Zahra Abdulla förstår att den skapades i en helt annan tid och driver med den på ett sätt som får folk att skratta och att lyssna på henne. I Sverige hade det inte gått, här blir det ett himla liv när en glass heter Nogger Black…
Påpekande 2: Man ska inte kränka eller diskriminera andra människor, men lite humor och tolerans måste man ha, annars blir livet outhärdligt.
Fazers lakritsstång sådan den sett ut sedan år 1927.